Marek Wasiluk
 

Kwas hialuronowy – bezpieczny czy z powikłaniami?

Kwas hialuronowy to jeden z najczęściej używanych preparatów w medycynie estetycznej. Bezpieczny, biozgodny, daje szybki efekt. Chyba, że…

kwas hialuronowy - wpełniacz

Kwas hialuronowy to bezpieczny, biozgodny wypełniacz. Ale także w jego przypadku możliwe są powikłania (fot. Pink Media)

DWA PRZYPADKI Z ŻYCIA WZIĘTE
Pani X miała cienie pod oczami. Poszła do gabinetu medycyny estetycznej, a tam lekarz podał jej pod oczy kwas hialuronowy. Efekt? Obrzęk i opuchnięte oczy. Najbardziej rano, po wstaniu.
Pani Y poszła do gabinetu medycyny estetycznej z powodu nietypowej budowy anatomicznej – zapadniętej tkanki pod oczami. Lekarz podał kwas hialuronowy. Efekt? Kwas się przemieścił. Lekarz przy następnej wizycie podał go więcej w celu dalszej korekty. Efekt? Zrobiły się worki pod oczami, a dodatkowo zasinienie, bo kwas zostało podane za dużo i na niewłaściwej głębokości.
Skoro kwas hialuronowy jest taki świetny, jak napisałem na początku, dlaczego opisane wyżej kobiety miały z nim takie problemy? To proste – z powodu złej techniki podania albo złego wyboru metody terapeutycznej na dany problem/defekt. Na cienie stosowanie kwasu hialuronowego jest ryzykowne, bo często uciska on naczynka i efektem jest zastój krwi i obrzęk. W drugim przypadku należało wędrujący kwas rozpuścić, a nie dostrzykiwać nowy, w dodatku zbyt płytko.
Prawdą jest, że kwas hialuronowy jest bezpieczny i bardzo rzadko daje powikłania. A jeśli tak się zdarzy to najczęstszą ich przyczyną jest nieodpowiednia technika podawania. Zanim rozwinę ten wątek, najpierw o innej przyczynie ewentualnych powikłań, wynikających z właściwości samego kwasu i interakcji.

KWAS HIALURONOWY I REAKCJE ALERGICZNE
Kwas hialuronowy jest rodzajem żelowego implantu, wprowadzanego pod skórę igłą lub kaniulą. Jest biozgodny, to znaczy, że ma budowę taką samą, jak kwas hialuronowy człowieka. Ale jest otrzymywany nie z organizmu ludzkiego czy zwierzęcego, ale produkowany przez zmodyfikowane genetycznie bakterie. Zanim kwas trafi do skóry człowieka musi zostać oczyszczony z resztek martwych bakterii. Nigdy nie jest oczyszczony całkowicie, ale im wyższy stopień oczyszczenia tym lepiej. Bo resztki bakterii, w szczególności ich ściany komórkowe, są alergenem i mogą wywołać uczulenie, stan zapalny. Raczej niezbyt ostry, i na ogół nie bezpośrednio po zabiegu. W bardzo wyjątkowych sytuacjach może pojawić się silna reakcja będąca czymś w rodzaju odrzucenia implantu. Jeszcze jedna możliwość to ziarniaki zapalne – późna reakcja na kwas hialuronowy, pojawiająca się po 3-4 miesiącach albo później. Zdarza się bardzo rzadko, choćby dlatego, że kwas się rozpuszcza z biegiem czasu.
Skoro przyczyną powikłań alergicznych jest stopień oczyszczenia, oznacza to, że lekarze powinni się kierować przy wyborze kwasu hialuronowego tym właśnie parametrem. Każdy dopuszczony do obrotu kwas ma certyfikat CE, który wskazuje, że stopień oczyszczenia jest w normie. Większość preparatów jest nawet lepiej oczyszczona niż nakazują normy, ale i tak różnice między nimi są ogromne. Różnica w pozostałościach bakterii wśród kwasów mieszczących się normie może być nawet dziesięciokrotna.
Jeśli decydujemy się na zabieg, warto zapytać lekarza, na jakim kwasie pracuje. Są marki, które stanowią większą gwarancję, ponieważ są produkowane przez firmy będące na rynku przez wiele lat. To nie znaczy, że wszystkie inne są z założenia gorsze. Jednak, gdy firma jest wiarygodna to wiadomo do kogo się zwrócić o pomoc, gdyby zaszła jakaś nietypowa reakcja. Zaobserwowałem z zaskoczeniem, że czasem lekarze o medialnych nazwiskach korzystają z tańszych preparatów.
Jest jeszcze ryzyko powikłań związane z nieuczciwością. Zabieg kwasem dużo kosztuje – 1 ml ok. 1 tys. zł. Czasem nie wykorzysta się całej ampułki. Wiem, że są lekarze, którzy jak im zostanie kwas po jednym pacjencie, to podają go innemu z tej samej strzykawki, co jest rzeczą niedopuszczalną, bo może dojść do skażenia biologicznego (kwas podaj się igłą, może dojść do aspiracji w czasie podawania) i potem przeniesienia go na drugiego pacjenta (np. żółtaczki). Nawet jeśli ktoś przed podaniem kwasu od razu część ze strzykawki odłoży dla następnego pacjenta, to nadal pozostaje kwestia naruszenia sterylności, bo preparat zawsze powinien być otwierany tuż przed zabiegiem.
Powikłania mogą też wyniknąć z interakcji z innymi zabiegami. Nie należy podawać kwasu, gdy ktoś miał robione w tym miejscu stałe wypełnienie, może się to skończyć stanem zapalnym.

TECHNIKA PODAWANIA, CZYLI CZYNNIK LUDZKI
Drugi aspekt powikłań po kwasie hialuronowym związany jest z niewłaściwym jego podaniem, czyli czynnikiem ludzkim. Na ogół jest to nieodpowiednia aseptyka (przy niedokładnym odkażeniu skóry bakterie mogą się przedostać i spowodować zakażenie) albo zła technika, czyli podanie nie w to miejsce, w które się powinno, nie w taki sposób, w jaki się powinno lub nie takiej gęstości, jaka byłaby wskazana.
Co może się zdarzyć przy złej technice podawania?
1. Nie ma efektu lub jest bardzo krótki. Bo np. podano zbyt rzadki kwas lub jakościowo słabszy (im rzadszy kwas, tym tańszy, stąd pokusa, by go podawać także w sytuacjach nieuzasadnionych). Żeby mieć dłuższy efekt trzeba kwas podać stosunkowo płytko (ale nie za płytko), ale nie jest to to takie oczywiste, wszystko zależy od okolicy. Często świadomie podajemy bardzo głęboko, żeby odtworzyć objętość. Trzeba dobrze ocenić problem i zaplanować miejsce podania. Efekt bywa też nietrwały z powodu interakcji z innymi zabiegami, gdyż często jedna terapia znosi efekty drugiej (np. masaże czy zabiegi rozgrzewające, typu RF).
2. Efekt jest nieestetyczny. Dzieje się tak, gdy ktoś podał kwasu za dużo albo w nieodpowiednim miejscu i kwas się przesunął (np. z policzka pod oko). Nieestetyczny rezultat powstaje też, gdy kwas jest podany za płytko, bo prześwituje, skóra jest sinawa i powstaje efekt Tyndalla. Inny estetyczny mankament to krwiaki. Jeśli się zna bardzo dobrze anatomię, można przewidzieć, gdzie jest naczynko i ominąć je, ale nigdy nie ma stuprocentowej gwarancji, że nie powstanie zasinienie. Ryzyko jego powstania zmniejsza podanie kwasu kaniulą (czyli tępą igłą). Ja jednak preferuję igłę. Wadą kaniuli jest to, że jest mniej precyzyjna niż igła, więc trudniej uzyskać idealny efekt. Poza tym kaniula wymusza głębsze podanie, więc trzeba zużyć więcej preparatu (czyli jest wyższy koszt zabiegu).
3. Najpoważniejsze powikłania, jakie mogą się wydarzyć, to martwica tkanki. Jeśli się to zdarza to najczęściej przy wypełnianiu lwiej zmarszczki oraz przy wypełnianiu bruzd wargowo-nosowych (utrata wzroku). To zdarzenia incydentalne, w literaturze światowej odnotowane kilkadziesiąt takich przypadków, ale nie sposób o nich nie wspomnieć. Utrata wzroku może się zdarzyć przy podaniu kwasu do tętnicy przy nosie. Kwas powoduje zatkanie tętnicy co może doprowadzić do niedokrwienia oka i utraty wzroku. To może się to zdarzyć przy kompletnym braku znajomości anatomii człowieka i zbyt głębokim wkłuciu. Żadne bowiem istotne naczynie dla człowieka nie przebiega płytko.

Świadomość możliwości wystąpienia powikłań, nawet przy tak bezpiecznym zabiegu, jak wypełnianie kwasem hialuronowym, powinna dać do myślenia osobom, które gotowe są się mu poddać u niesprawdzonego lekarza. A także lekarzom, którzy podchodzą do niego zbyt standardowo i wykonują go u każdego pacjenta tak samo, jak przez kalkę. Żadnego zabiegu nie można wykonywać automatycznie, bo każdy człowiek jest inny.

Nie zniechęcam do kwasu hialuronowego. Sam często wykonuję takie zabiegi. Wskazuję jedynie, że nie jest on panaceum na wszystko i są sytuacje, gdy warto rozważyć inne metody. A także uprzedzam przed zbyt lekkim traktowaniem tego zabiegu, bo żadne zabieg nie jest tak banalny, jak się czasem na pierwszy rzut oka wydaje.

Ostatnie komentarze
  • przepraszam, że nie na temat artykułu, ale jest on wpisem najnowszym, więc mam nadzieję, że mój komentarz zostanie zauważony. Do Pana Doktora na pewno wybiorę się na leczenie, ale nieprędko, bo jestem studentką i dopiero jestem w trakcie zbierania kwoty potrzebnej na serię zabiegów. Moja twarz, w szczególności policzki, jest pokryta plamami po trądziku, ciemnymi bliznami (jest ich baardzo dużo i po każdym pryszczu powstaje kolejna blizna). Niestety ostatnio pojawił się też problem blizn zanikowych. Wczesniej stan mojej twarzy też był straszny, ale przynajmniej nie miałam problemu z dziurami w skórze. Teraz straszę nie tylko ciemnymi bliznami, ale też wgłębieniami w twarzy. I stąd też moje pytanie, jak pielęgnować taką skórę? Nie chcę pogorszyć sytuacji do czasu, aż będzie mnie stać na zabiegi, a słyszałam, że to, co pomaga na “plamy” (np. preparaty typu Kelo Cote czy inne na blizny) moze powodować pogłębianie się blizn zanikowych

    • Pielęgnacja skóry po trądzik trochę zależy od jej wyglądu. Na pewno warto ją myć preparatami delikatnymi, ale też delikatnie złuszczającymi mechanicznie, na pewno warto robić delikatne peelingi chemiczne, tak aby skóra była jak najmniej zrogowaciała, dobrze ukrwiona. Pozdrawiam. Marek Wasiluk

  • Ja mam powikłania po mezoterapii, worki pod oczami od 3 miesięcy. ( po cytocare) Rozgrzewanie zwykłym rf , oraz zabieg pelleve ( tu na razie jeden zabieg 2 tygodnie temu ) nic nie dały, regularne masaże limfatyczne twarzy również. Obrzęk jak był tak jest.
    Zaczynam poważnie rozważać hialuronidazę , ale co tu rozpuszczać? Zrobiłam usg skóry i tkanki oraz badanie doplerowskie okolicy oczodołu – nie wykazało nic, tzn wykazało, że wszystko jest w porządku i nie ma nic co mogłoby powodować obrzęki. Czy w takich wypadkach można zastosować rozpuszczenie nieusieciowanego kwasu hialuronidazą a potem rf mikroigłowa? Pan doktor jest jedyną osobą do której bym się z tym zwróciła. Inny lekarz sugerował rozpuszczenie i zrobienie lasera co2 , ale po moich przeżyciach z powikłaniami za bardzo się boję. Laser co2 miałam na całą twarz – efekt wprost boski – teraz twarz mam 10 lat młodszą, a oczy 10 lat starsze. ( dolne powieki nie były robione laserem).
    Pani doktor pod której opieką aktualnie jestem planuje jeszcze jeden pelleve, a potem na jesień mikroigłową. Tylko co ze stałym obrzękiem który nie chce zejść? ……
    Czy hialuronidazę można podać tak, żeby nie spowodować totalnej masakry pod oczami i to w dodatku jako antidotum na nieusieciowany kwas hialuronowy ( na pewno nie mocniejszy bo to wyszłoby na usg)……. Czy mikroigłowa rf ma szansę ściągnąć nieco skórę? Pelleve pięknie wygładziło górną powiekę ( i podniosło) + praktycznie zlikwidowało opuchnięcia w zewnętrznych kącikach oczu, ale pod oczami nic ( chociaż może to przez ten stały obrzęk).
    jeśli to bezpieczne i ma szansę choć trochę zniwelować aktualną sytuację , byłabym gotowa przyjechać na wizytę do Warszawy.
    Dlaczego większość lekarzy twierdzi, że mezoterapia na pewno już nie działa, jeśli miałam 2 zabiegi a podczas drugiego podano mi dużo za dużo preparatu? ….. Z reakcją może przesadzam, ale ostatnie 3 miesiące to koszmar, bo do gabinetu lekarza medycyny estetycznej nie idzie się by coś zniszczyć, a poprawić o założeniu, że nie będzie gorzej nie wspomnę…..

    • Ja bym jednak zaczął od wpuszczenia hialuronidazy, nie za dużo na raz, żeby zobaczyć jaki będzie efekt. Z rozgrzewaniem trzeba ostrożnie, bo to bezpośrednio nie rozpuszcza żadnego kwasu, tylko poprawia ukrwienie, przez co jest szybszy metabolizm, i kwas powinien się szybciej rozłożyć. Lasera frakcyjnego raczej nie polecam. W teorii kwasu nie powinno być już dawno kwasu, ale w medycynie nie ma tylko białego i czarnego, a obrzęk z jakiegoś powodu jest. Okolica oczu jest bardzo niewdzięczna i często pojawiają się na niej powikłania (głównie obrzęki) po wstrzykiwaniu kwasu hialuronowego, zazwyczaj usieciowanego, ale czasem też nieusieciowanego niestety. Pozdrawiam. Marek Wasiluk

  • 9 dni temu miałam mezoterapie iglowa,(miesiac wczesniej powiekszalam usta kwasem hialuronowym)dzis jest juz 10 dni i mam ogromnego guza na dolnej wardze a wczoraj wyszedl mi taki sam na drugiej gornej po przekatnej jak to usunac czy to mi sie wchlonie czy musze to nacinac,biore antybiotyk i lek przeciwalergiczny pomozcie prosze

    • Proszę napisać e-mail na blog i ewentualnie proszę się pokazać w Triclinium. Coś jest na pewno nie tak, ale jest kilka możliwości. Pozdrawiam. Marek Wasiluk

  • Witam
    Posiadam w domu preparat Rstylane vital.Czy bedzie Pan dr mogl wyplnic mi okolice policzkow tym preparratem jesli beda wskazania?

    • Mógłbym wypełnić, jeśli tylko preparat jest oryginalny (zdarzają się podróbki) i nie jest przeterminowany. Pozdrawiam. Marek Wasiluk

  • Dzien dobry

    Panie doktorze , po kilku miesiacach od podania kwasu hialuronowego chyba pojawil sie ziarniak na wardze . jest to twarda gula , wypukla . Czy da sie to wyleczyc ? Niewiem co robic z tym , czy zastrzyki ze sterydem pomoga ?

    • Z ziarniniakami nie jest łatwo, sterydy trochę pomagają, ale leczenie jest trudne. Ale to jest raczej nie ziarniniak, tylko zwłóknienie. I daje się je łatwiej leczyć. Pozdrawiam. Marek Wasiluk

  • Witam
    Po zabiegu wypełnienia kwasem hialuronowym doliny łez powstała pod jednym oczodołem opuchlizna (tzw. worek). Miałam już dwa razy podany specyfik na rozpuszczenie kwasu, a właściwie z tego co lekarz mówił to specyfik ten nie tyle miał rozpuścić kwas co odprowadzić wodę z tej okolicy, którą to wiąże ten kwas. Niestety efekt po dwóch zabiegać jest nieznaczny, nie wiem więc czy bez obaw mogę ponownie podjąć próbę usunięcia tej wody bądź rozpuszczenia kwasu? Ponadto po ostatnim zabiegu mam straszne drganie powieki, czy to ma związek czy jest to zwykły przypadek? Czy w tej sytuacji jest konieczność konsultacji mojego problemu z innym lekarzem?

    • Niestety jest to dosyć częsty problem przy wypełnieniu zapadnięć pod oczami. Rozpuszczać można kilka razy, ale jeśli nie ma nawet minimalnej poprawy to raczej nie będzie (chociaż nie wiem, co miała Pani podawane na rozpuszczenie, więc nie mogę stwierdzić na pewno). Może trzeba by zmodyfikować metodę. Drganie raczej nie ma związku z zabiegiem, chociaż jak wspomniałem, nie wiem, co dokładnie było robione. Pozdrawiam. Marek Wasiluk

  • Ja również miałam drganie powieki po hialuronidazie. Nie jest to przypadek.
    Ostrożnie z hialuronidazą.

    • Witaj. Powiedz proszę, czy drganie ustąpiło i po jakim czasie. Ja mam ten problem już 3tyg.Agnieszka

  • Zastrzyki ze sterydem ? Może spowodować powstanie biofilmu.

    • Nie za bardzo rozumiem czy to jest pytanie czy stwierdzenie. Ale każda ingrencja może powodować efekty uboczne, pytanie jak często się to dzieje i jakie te efekty mogą być. Biofilm może się pojawić choćby po kwasie hialuronowym. Pozdrawiam. Marek Wasiluk

  • Panie doktorze!
    Wiem, że można kupić kwas hialuronowy do samodzielnego stosowania.Czy wcieranie go w skórę (samego lub połączonego z jakimś olejem) ma jakiś sens? Czy jest on w stanie wniknąć np. przez mieszki włosowe w głąb skóry? A może to niepotrzebnie wydane pieniądze? Pozdrawiam

    • Nie ma sensu. Może z 1% się wchłonie (nieusieciowanego kwasu), efektu prawie nie będzie, więc chyba to jest słabo opłacalne

  • Szanowny Panie Doktorze minął tydzień od mezoterapii rediecity I na całą twarz oraz w okolice oka niestety po 2 dniach od zabiegu pod jednym okiem pojawiła się poduszka przypominająca obrzęk nadal utrzymuje się . Proszę powiedzieć co powinnam zrobić czy tego rodzaju kwas należy rozpuścić czy poczekać . Bardzo uprzejmie dziękuję za odpowiedź.

    • Jeśli w ciągu 10-14 dni nie zejdzie, to lepiej jest rozpuścić kwas, bo raczej już samo nie zejdzie. Pozdrawiam. Marek Wasiluk

  • witam Doktorze
    wlasnie mam powiklania po kwasie hialuronowym,robila moja doktor któa jest bardzo znana w gdansku,bylam jej stała klientka,polecalam ja moim kolezankom.
    Niestety poddlam sie doktor wypelnienia bruzd lini marionetek.Juz po kilku dniach wiedzialm ze jest cos nie tak,pojechal sprawdzic do niej,stwierdzila ze to normalne i minie,dala mi jakas masc dosmarowania.Uwierzylam jej bo wiele razy robilam zabiegi u niej i nigdy sie nie zawiodłam.Milam wyczuwalne grudki,w tej chwili jestem 2,5 roku po ostrzykniecie,mam grudki sa dni ze wygladam jakbym miala problem z zebem.MiAL BYC TO ZABIEG UPIEKSZAJACy…czasami wygladam okropnie wstydze sei z domu wyjsc,mam prace z klientem ,jestem kosmetyczka.Nie mieszkam juz w polsce ,dzwonilam do doktor ,to albo nie ma jej bo wyjechala na floryde,albo nikt nie odbiera tel…a ja mam coraz gorszy problem,bo czesto chodze opuchnieta…tak jak dzis jestem załamana…co mam zrobic panie doktorze…

    • Malgosiu, mam podobny problem. Dwa miesiace temu mialam podany kwas na bruzdy wargowo- nosowe i kolo ust. Na poczatku bylam zadowolona. Przez te 2 miesiace schudlam pare kilo i ten kwas zaczal mi ciagnac twarz do dolu, ze tez wygladam jakby bolaly mnie zeby, a bruzdy zrobily sie jeszcze wieksze niz przed zabiegiem. Chyba rozpuszcze i zrobie jeszcze raz za jakis czas tylko juz u kogos innego i inny kwas. Teraz mam restylane pearlane i z tego co wiem, to jest gesty. Moze blokowac przeplyw chlonki i stad te obrzeki.

    • Wspólczuję problemu. Trudno jest mi ocenić, co się dzieje i co zrobić. 2,5 roku to już kwasu nie ma, ale może to być przewlekła infekcja i zwłóknienia.Warto zacząć od zrobienia USG i badań krwi.Ale zdalnie naprawdę trudno jest dobrze doradzać. Pozdrawiam. Marek Wasiluk

  • Uważajcie na EMERVEL !!!
    Jest niebezpieczny.

  • Panie Doktorze
    Mam takie pytanie czy kwasem hialuronowym o nazwie Curamed 2,5% lekko wypełnię zmarszczki podłużne w okolicy wąsika nad górną wargą i czy będę musiała mieć powiększaną górną wargę żeby pozbyć się tych bruzd?byłam w jednym z gabinetów i zaproponowali mi nawilżenie skóry tym kwasem i powiększenie wargi zależy mi żeby było naturalnie.co Pan doktor poleca ???zabieg ten czy może coś mocniejszego np wypełniacz usieciowany???Mam 50 lat więc to też jest pewnie istotne.Bardzo proszę o pomoc bo we środę mam mieć zabieg a chciałam się jeszcze Pana doradzić.Pozdrawiam

    • Sugeruję zweryfikowanie preparatu, bo nigdy nie spotkałem się z taką nazwą. Warto sprawdzić, czy ma odpowiednie certyfikaty. Druga sprawa to stężenie 2,5% – to jest bardzo małe stężenie, zazwyczaj jest 15-25%. Poza tym w wieku ok 50 lat na zmarszczki polecałbym raczej inne metody. Pozdrawiam, Marek Wasiluk.

  • Jak długo utrzymuje się obrzmienie po zabiegu kwasem hialuranowym ? Ja kilka godzin po zauważyłam ,ze zmieniam się na twarzy ,po prostu jest obrzmienie

    • Jest to trochę indywidualne, ale zazwyczaj kilka dni jest obrzmienie. Pozdrawiam, Marek Wasiluk.

  • Panie doktorze mam blizny po przesunięciu się i stanie zapalnym po podaniu volumy. Działo się to kilka lat temu – obecnie zostały blizny wokół obszarów podania i przesunięcia . Wyglad poprawiam peelingami ale to rozwiązanie na krótki czas. Próbowałem zabiegów eco2 na bardzo wysokich parametrach ( 180 mj ) , twarz krwawiła bardzo . Efekt prawie żaden + długotrwałe zaczerwinienie + jakby obszary podania dawnej volumy jakby jeszcze bardziej obniżone . Chciałbym je wypełnić bo wyglądają i są zapadłe w stosunku do poziomu skóry . Czy iść dalej w kwas hialuronowy czy lepiej jak to będzie tłuszcz własny ? I drugie pytanie : w plusach lipofilingu jest pisane o braku blizn – czy chodzi tu o blizny takie właśnie jak u mnie – po stanie zapalnym i przesunięciu ? , czy przy tłuszczu czegoś takiego nie ma w razie problemów ?

    • Proszę podesłać chociaż zdjęcia bo trudno mi doradzć optymalny zabieg. Pozdrawiam, Marek Wasiluk.

  • Witam serdecznie,
    Panie doktorze, 3 tygodnie temu mialam wstrzyknięty kwas hialuronowy ( princes filler)w usta,i bruzdy nosowo wargowe, natomiast resztę niezuzytego preparatu kosmetolog wstrzyknęła mi w linię rzuchwy w celu poprawy owalu twarzy.Niestety miejsce z lewej strony linii rzuchwy lekko opuchlo i odczuwam niezbyt duzy bol. Pozostale miejsca piekne sie wygoiły i nie ma w nich żadnego problemu. Co moze byc przyczyna takiej reakcji i jak moge sobie pomoc? Obawiam sie, ze owy stan może sie pogorszyc i chcialabym temu zapobiec. Podkresle tez ze to nie byla moja pierwsza przygoda z kwasem hialuronowym i nigdy wczesniej nie bylo takiego problemu.
    Pozdrawiam.

  • Świetny tekst 🙂

  • Dzień dobry,
    Panie Doktorze. Półtora roku temu poddałam się zabiegowi wypełnienia doliny łez, preparatem Princess Volume. Od tamtej pory mam zasinienie na całym obszarze (wg mnie widać ten preparat) i w dodatku ta okolica puchnie. A minęło już tyle czasu. Długo czułam tam lekki ucisk. Teraz tego już nie czuję ale objawy jw.są. I to zmienia minimalnie położenie, w dół. Lekarz nie uważa, że to jego wina. Co z tym zrobić? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam, E.

    • Niestety po takim czasie trudne będzie skorygowanie problemu i wymaga prawdopodobnie trochę zabiegów. Można hialuronidazę na początek, ale po takim czasie kwasu raczej nie ma. Musiałbym jeszcze zobaczyć jak to wygląda. Pozdrawiam, Marek Wasiluk

  • Proszę podać namiary np. e-meila, podam pani namiar do lekarza.

  • Witam serdecznie!
    Mialam dwa zabiegi w zyciu.Pierwszego kwietnia rok temu mialam podany kwas(azzalure)w okolice zapadnietych policzkow I botox (czolo,kurze lapki I miedzy brwi)w gabinecie lekarskim.Teraz czwartego kwietnia zabieg powtorzylam. Miesiac po zabiegu zaczal puchnac lewy policzek tylko w jednym miejscu(NIE pod okiem,puchnie dopiero 2cm nizej)jest wyraznie trwarde zgrubienie wyczuwalne,jako placek~walec rozmiarow 5cm na 2cm(trzymajac to kciukiem od srodka jamy ustnej I palcem wskazujacym na zewnatrz policzka to zaczyna sie od czwartego liczac od konca zeba u gory I ciagnie sie w strone ucha)Dzis jest trzeci dzien od czasu gdy zaczelo sie to dziac.Codzien jest inaczej …wczoraj zauwazylam,ze zeszlo lekko do dolu. Dzis rano opuchlizna powiekszyla sie pionowo w dol az do lini rzuchwy ale ten “walec” jest tam gdzie byl.Od doliny lez do walca skora jest bardzo delikatnie zarozowiona(moze dlatego ,ze czesto sie tu teraz 🙂 dotykam ) ale nic nie boli,nie pulsuje jest tylko troszke cieplejsza niz reszta twarzy. Kwas nie byl wpuszczany pod oczy,wiec pod okiem jest ,jak przed zabiegiem.Zabieg byl w Warszawie i jestem juz za granica,a bede dopiero w kwietniu 2017,a nie mam tu zadnej opieki lekarskiej.Nie panikuje,bo nic nie boli,tylko to zwyczajnie widac i wiem ,ze rozne rzeczy mogly sie zdarzyc przy tego rodzaju zabiegach,wiec czy mam cos robic(masowac,rozcierac ten chyba “kwasowy walec”) ,czy tak sie zdarza i mam zwyczajnie,spokojnie czekac?SERDECZNIE PRZEPRASZAM za dlugi opis,ale chcialam podac,jak najwiecej szczegolow ,bo bardzo zalezy mi na PANA OPINII!!!
    Serdecznie pozdrawiam – Hania

    • Pewnie jest to tak zwana późna infekcja niestety. Najlepiej byłoby obejrzeć i zdecydować co robić, ale jak nie ma Pani takiej możliwości to bym chociaż wziął doustnie antybiotyk.

  • Witam, Panie doktorze, ok 10 dni temu podałam się zabiegowi mezoterapia igłowej metodą depozytów kwasem hialuronowym nieusieciowanym. Do dzisiaj na twarzy i szyi wyraźnie widać guzki z tegoż kwasu. Szyja wygląda jakbym pod skórą miała zaszyte koraliki. Co z tym zrobić? Pozdrawiam Anna

    • Proszę jak najszybciej rozpuścić.

  • Witam serdecznie.Prosze mi powiedziec czy preparaty jak Emarvel-goldermy i Hyalstyle-croma sa bezpieczne i dobre do podania w doline lez i pod oczodol w dornej czesci policzka bo tam sa ubytki i sie zapada .I jeszcze slyszalam o preparacie Idune.Ktory jest godny polecenia.? Dziekuje

    • Nie jestem zwolennikiem podawania HA pod oczy, bo dosyć często zdarzają się powikłania-obrzęki. Ale z wymienionych to bym polecał Emervel

  • Przed miesiącem miałem robione wypełnienie policzków /były zapadnięte/ w gabinecie medycyny estetycznej. Wszystko się pięknie udało, pierwsze opuchnięcie szybko minęło, byłem zadowolony. Po 1.5 miesiącu zaczyna mi puchnąć prawy policzek. Jest sobota i nie mieszkam w mieście. Opuchlizna jest już dość mocno widoczna. Co mogę zrobić, aby ją zmniejszyć i jakoś normalnie w weekend wyglądać, zanim dotrę do lekarza, który wykonywał mi zabieg. Z góry dziękuję za pomoc.

  • Dzień dobry, mam wielki problem . 3,5 miesiąca temu powiększyłam usta w znanej klinice i teraz jestem w ciąży. Do Rej pory po zabiegu nie było widać efektu a teraz mam usta jak parówki . Zrobiły sie duże grudki i spuchły x 5. Byłam u lekarza który powiedział ze nie można z tym nic zrobić bo to od hormonów , może przejdzie po ciąży, ale jest coraz gorzej, nie da sie tak żyć ponieważ one po nocy wyglądają jak x 10? Co mogę zrobić , żeby przyspieszyć metabolizmkwasu bądź chociaż usunąć opuchliznę :((((((

    • Nie sądzę, że problem jest od ciąży i hormonów. Raczej jakaś późna reakcja alergiczna, albo późna infekcja. Trochę kłopot jest co z tym zrobić, ale wybierając mniejsze zło to chyba lepiej wstrzyknąć trochę hialuronidazy i rozpuścić kwas, niż brać leki przeciwhistaminowe lub antybiotyki i narażać się na przewlekły stres w ciąży.

  • Panie Doktorze, dzisiaj miałam aplikowany kwas hialuronowy w dolinę łez, jest kilka godzin od zabiegu, w miejscu wkłuwania się przez Lekarza czuje ucisk. Czy to jest normalne czy tez sa to jakies powikłania?
    pozdrawiam

    • Ucisk to normalne odczucie. Pozdrawiam, Marek Wasiluk

  • Witam.
    24h temu miałam wstrzyknięty kwas hialurynowy między brwi(Wcześniej miałam równy rok temu)
    i czuje się strasznie :/ nie dość ze boli, to jeszcze mam strasznie spuchnięty obszar ostrzykiwany.Denerwuję się ponieważ rok temu nie zaobserwowałam takich wielkich zmian:/
    Chciałabym równiez zaznaczyc ze miesiąc temu przeszłam operacje fess zatok.Pani wykonująca zabieg ostrzykiwania stwierdziła ze nie ma to wiekszego znaczenia.Bardzo prosze o odpowiedz
    pozdrawiam

    • To jest niebezpieczna okolica i jest spore ryzyko, że zostało zatkane naczynie – proszę natychmiast udać się do lekarza, i jak najszybciej pewnie trzeba będzie kwas rozpuścic, ale niestety jeśli faktycznie to zatkane naczynko, to powstanie martwica skóry i blizny i niestety spory problem estetyczny. Jest jeszcze sansa, że to nie martwica, ale krwiak, ale koniecznie musi to zobaczyć lekarz. Pozdrawiam, Marek Wasiluk

  • Witam serdecznie,

    Panie Doktorze 4 dni temu poddałam się zabiegowi wypełnienia doliny łez kwasem hialuronowym. Po pierwsze zapaliła mi się czerwona lampka już w gabinecie gdy lekarz poinformował mnie,że nie zlikwiduje mi moich worków pod oczami tylko je zmniejszy.Faktycznie jak patrze na siebie to nie widzę żadnej poprawy. Jak worki były tak są nadal. Kolejno po zabiegu zauważyłam że skóra pod oczami jest rozjaśniona w sposób nierówny(tak jakby ktoś pomalował mi strefę pod okiem białym pisakiem). Dzisiaj zauważyłam, że ten dziwny i nierówny efekt rozjaśnienia mam również po obu stronach nosa. Co to oznacza, czy kwas został mi źle podany?
    Pozdrawiam Joanna

    • Trudno mi jednoznacznie ocenić bez obejrzenia, ale raczej zabieg nie był wykonany źle, tylko poblem jest złożony – kwas hualuronowy wyrównuje zapadnięcia, ale często mamy jeszcze poduszki tłuszczowe i zaburzenia koloru oraz wiotkość skór, a kwas na to nie działa. Żeby uzyskać bardzo dobry efekt w takim przypadku trzeba wykonać kilka różnych zabiegów

  • Emervel daje powikłania. lepiej nie polecać kwasu, którego się nie zna.
    Po 3 latach mam dolegliwości mimo podanej hialuronidazy.
    EMERVEL JEST W TRAKCIE BADAŃ KLINICZNYCH, WIĘC LEPIEJ NIE RYZYKOWAĆ UTRATY ZDROWIA.

    • Każdy kwas daje powikłania czasami. A w kontekście badań do Emervel ma certyfikat CE, więc jest dopuszczony do sprzedaży, a badania raczej służą uzyskaniu dodatkowych informacji

  • Panie Doktorze 2 tygodnie temu mialam wstrzykiwany kwas wbruzdy wargowo nosowe. Lewa strona jest super i nic nie widac tylko czuc mala juz grudke, natomiast prawastrona tez lekka mala grudka jest tylko ze zmarszczka jak byla tak jest:(. dodam iz bezposrednio po zabiegu okolo tygodnia nie bylo jej widac. Czy powinnam udac sie na kontrole? jesli tak to czy mozna dostrzyknac kaws czy lepej zostawic i poczekac 8ms az sie wchlonie.Z gory dziekuje Magda

    • Można spokojnie dostrzyknąć.

  • Panie doktorze,
    Mialam wykonany zaboeg miesiac temu gestym kwasem w usta. Usta sie wygoily wszystko bylo w porzadku. Od dwoch dni zmagam się z obuchlizna i bólem jaki powoduje w danym miejscu naklucia i wstrzykniecia kwasu. Kwas tak jakby napecznial bardziej i boli co moze byc tego powodem?

    • Najprawdopodobniej to jest tak zwana późna infekcja – trzeba koniecznie obejrzeć, wziąć antybiotyk i rozpuścić kwas. Bo może się zrobić ropień.

  • Witam, Panie Doktorze bardzo proszę o pomoc. W piątek poddałam sie zabiegowi powiększania ust. Został mi wstrzyknięty produkt Restylane 1ml. W dzień zabiegu był ładny efekt . Usta zostały wypełnione, wyglądały dosłownie tak, jak tego chciałam. W nasteony dzień tj sobota , były strasznie opuchnięte. Oczywiście liczyłam sie z taka sytuacja. W niedziele opuchlizna praktycznie zeszła. Wczoraj, nie było widac juz kompletnie nic…. Czy to jest możliwe ? Pytałam męża, pokazywałam sie koleżance o mamie,wszyscy uważają , ze efekt jest zerowy… Rozumiem, ze kwas sie wchłania, ale zeby tak szybko ? Pozostały mi jedynie grudki które wyczułam językiem. Nic pozatym. Zero opuchlizny, czy skrzywienia warg. Jutro mam zamiar pójść do Pani doktor która wykonywała mi zabieg. Ale nie wiem co mam powiedzieć, ? Czy to podlega reklamacji? Czego oczekiwać ? Proszę mi pomoc. Wydałam duzo pieniądzy, a efektu nie mam żadnego 🙁

    • Coś jest nie tak, po 1 ml efekt musi być, chyba, że to był nieusieciowany kwas. Warto wrócić i porozmawiać jaki dokładnie kwas był podany.

  • Witam.Mam pytanie odnośnie kwasu hialuronowego a aquamidu. miałam powiększane usta aquamidem chciałam odrobinę poprawić już u innego lekarza. Poinformowałam go o aquamidzie pomimo to wypełnił mi usta kwasem hialuronowym. Po kilku dniach zrobił mi się pryszcze z jednej strony wargi który pękł i z jednej strony wpłynęła jakby ropa. Było to kilka lat temu. Teraz wyglądam okropnie jakbym miała powiększona tylko lewą stronę wargi. Zastanawiam się nad wycięciem reszty aquamidu i wszczepieniu implantów ust. Pytanie moje brzmi: czy jest ryzyko ponownych powikłań i czy można wyciąć cały aquamid?

    • Teoretycznie można usunąć aquamd, ale jest to bardzo trudne technicznie, żeby zachować dobrą estetykę. Bez obejrzenia więcej nie jestem w stanie powiedzieć

  • Dzień dobry , Chciałam prosić Pana doktora o radę.
    8 mcy temu poddałam się zabiegowi wypełnienia bruzd wargowo nosowych, ten sam preparat został mi wstrzyknięty w okolice oczu czego efektem jest nieestetyczny efekt tydalla …miesiące mijają a to nie znika… Boję się zabiegu rozpuszczania jako że często ulega przy tym degradacji naturalna tkanka ..
    Czy można pozbvyć się tego defektu w inny sposób ? Laserem np ? Jeśli tak to będę wdzęczna za nazwę zabiegu, któremu miałabym sie poddać u Pana i jego cenę.
    Dzięki z góry.

    • Tak naprawdę rozpuszczenie jest najsensowniejsze. Można ewentualnie spróbować rozgrzewania.

  • Panie doktorze, na jakie e-mail mozna wyslac zapytanie wraz ze zdjeciem dot. powiklan i ich leczenia?

  • Dzień dobry,
    Podejmuję właśnie decyzję czy poddać się zabiegowi wstrzyknięcia kwasu. Mam 26 lat ale moim problemem są znaczne i już utrwalone zmarszczki na czole. Widocznie nawet bez mimiki. Pomyślałam o niewielkiej ilości kwasu. 0.5 ml. Jednak bardzo się boję efektu i powikłań. Czy ta okolica jest szczególnie niebezpieczna? Ciężko doszukać się w internecie efektów takiego zabiegu na czole
    Anna

    • Wydaje mi się, że kwas nie będzie najlepszym rozwiązaniem dla Pani i w tym miejscu. Raczej sugerowałbym botoks (ale trzeba by jeszcze obejrzeć)

  • Dzień dobry, Panie Doktorze – mam pytanie. Ponad 3 lata temu mialam przeprowadzony zabieg wypełniania doliny łez. Po tamtym zabiegu na mojej twarzy pojawiły się i pozostały widoczne nienaturalne kreski odcinające dolną powiekę od policzków. Nie jest to kwas hialuronowy (po takim czasie juz sie rozpuścił), ale na pewno skutek uboczny jego podania. Czy istnieje jakiś sposób, aby zniwelować te ślady, bo samoistnie na pewno to nie zniknie. Z góry dziekuję za odpowiedz. Pozdrawiam, Ewa

    • Powinno się dać, ale bez obejrzenia trudno mi coś więcej powiedzieć.

  • Witam serdecznie:) panie doktorze,miesiąc temu wprowadzono mi kaniulą w dolinę łez preparat Restylan,wszystko jest pięknie,tylko od czasu do czasu niewielka opuchlizna pojawia się, raz pod jednym raz pod drugim okiem.
    Miesiąc od zabiegu a ja już trzy razy miałam taką sytuację.
    Dodam że jak opuchnięcie się pojawi,to trzy dni znika.
    Może Pan mi podpowie,czy jest się czym martwić?
    Pozdrawiam serdecznie: )

    • Proszę się nie martwić, chyba że problem zacznie pojawiać się częściej.

  • Witam serdecznie . Chciałam się zapytać co mam zrobić jeśli po podaniu kwasu hialuronowego 4tygodnie temu w szyję nadal w środkowe części szyi mam jeszcze depozyty które mi się nie wchłonęły mam 50 lat i moja szyja ma bardzo cienką skórę i nadal bardzo dużo chłonie kremów i masek z zewnątrz .Boki są ok a podany miałam preparat Aliaxin . Czy jest to możliwe aby ten produkt się jeszcze nie uwodnił? I jak długo mogę mieć jeszcze te ślady i czy powinnam już je rozpuścić ? Myślę że mogły być za duże podane .

    • Sam się może rozpuścić dopiero po kilu miesiącach, moi zdaniem warto rozpuścić.

  • Panie Doktorze, tydzień temu miałam wypełniane bruzdy nosowo-wargowe.Nadal wyczuwam zgrubienie:czy jest to materiał i jak długo będę go jeszcze wyczuwać?Po wypełnieniu kwasem w ilości 0,5 ml w obie bruzdy moja twarz wygląda jakbym od nosa w dół przytyła.Czy to normalny objaw,czy ta twarz stanie się za jakiś czas jak przed podaniem szczuplejsza?
    Czy częste chodzenie do solarium i korzystanie z sauny przyspieszy degradację kwasu?
    Dziękuję za odpowiedź.

  • Witam serdecznie,Panie Doktorze tydzień temu miałam wypełnione bruzdy nosowo-wargowe-0,5 ml kwasu.Cały czas wyczuwam zgrubienie w miejscu podania.Czy jest to normalne?Po jakim czasie to zgrubienie powinno zniknąć?Bruzdy zniknęły ale twarz stała się bardziej pyzowatą co nie bardzo mi pasuje.Czy to normalny objaw?Czy częste chodzenie na solarium i do sauny powoduje szybszą degradację kwasu?

    • Kwas to implant, więc się go wyczuwa. Co do sauny i solarium to przyspieszają rozpad kwasu.

  • Witam. Kilka dni temu miałam wypełnianą doline łez. Juz sam przebieg zabiegu wydał mi się dziwny.Pod jednym okiem miałam 3 ukŁucia i trwało to dość długo. Pod drugim tylko jedno i zabieg trwał kilka sekund. Po zabiegu efekt był taki,ze pod jednym okiem nie było widać wcale efektu natomiast pod drugim było widać wypełnienie ale poniżej doliny łez. Efekt asymetri utrzymuje się do dziś. Mimo,że zaraz po zabiegu zabytalam Pani doktor skąd ta asymetria i dlaczego pod jednym okiem miałam jedno ukucie a pod drugim trzy. Pani doktor stwierdziła,że większej potrzeby ni było i ze efekt jest świetny. Na moje sugestie,ze podała kwas zbyt nisko stwierdziła,że mam poczekać 14 dni na rozłożenie kwasu. Mijaja kolejne dni i nic się nie zmienia. Nadal jest asymetria i nadal wypełnienie pod jednym okiem jest zbyt nisko. Zaznaczę,ze miałam podany amalian sf 1ml. Wydaje mi się, że Pani doktor nie była zbyt doświadczona i za dużo podała kwasu pod jedno oko a na drugie juz jej go nie starczyło. Czy można to jakoś reklamować lub naprawić?

    • Można albo dodać kwasu albo rozpuścić.

  • Witam,Panie Doktorze 1,5 tygodnia temu miałam wstrzyknięty kwas hialuronowy w bruzdy nosowo wargowe.Cały czas wyczuwam materiał w miejscu podania,czy jest to normalne?Kiedy powinien się wchłonąć?

    • To jest normalne, bo kwas jest implantem, jest więc wyczuwalny.

  • Witam serdecznie p.Doktorze, 2 tyg.temu miałam podany Restylane skinbooster w okolice skroni i oczu niestety pod prawym okiem mam opuchlizne i zgrubienie w formie rogalika na lini kosci. Jest to dość widoczne i bede musiała to jakoś skorygować , myslałam o laserze frakcyjnym ale nie wiem czy zadziała na ten kwas? Uprzejmie prosze o porade co z tym zrobic , pozdrawiam i z góry dziekuje

    • Raczej proszę zastosować hialuronidazę.

  • Witam serdecznie, potrzebuje pilnie porady. Jestem załamana i mam czarne myśli. Około roku temu powiększyłam usta kwasem hialuronowym. Po podaniu (przez panią kosmetolog) preparatu, po zejściu opuchlizny usta wypełniały grudki w miescach podania. Przy konsultacjach radzono mi rozmasowywanie grudek i tak tez robiłam, używając przy tym ciepłych okładów itp. Minął rok – grudki jakie były takie są. Mam wrażenie ze żyją swoim życiem, raz większe raz mniejsze, jest to zależne od nawodnienia. Hialuronidaze miałam podawana dwukrotnie bez najmniejszego skutku – kulki ani drgnęły. Po interwencji dosyć nerwowej, klinika zamówiła “silniejsza” hialuronidaze, która podano mi przedwczoraj. Kulki wydają sie takie same, natomiast jedna strona górnej wargi napuchla do ogromnych rozmiarów – obrzęk utrzymuje sie jeden dzień, okładam je lodem. Proszę o opinie , mam wrażenie ze mój przypadek nie pasuje do żadnego z opisywanych, jestem załamana i mam problem z nieuczciwym podejściem przy problemie! Muszę dodać ze w klinice zostawili mnie z problemem sama, rozkładają ręce, przekładając przy tym wszystkim notorycznie wizyty. Uwaga na nieuczciwe kliniki które nie zatrudniają lekarzy a kosmetologów! Bardzo proszę o pomoc i opinie w mojej sprawie, ewentualnie polecenie dobrego lekarza który pomoże w tej sprawie (Śląsk i okolice) BŁAGAM O POMOC jestem załamana..

    • Bez obejrzenia trudno ocenić, ale to pewnie jest już zwłóknienie i hialuronidaza nie da efektu.

    • Mam podobny problem. Bardzo proszę o kontakt @ natalia.32@interia.eu

  • Panie Doktorze. Wczoraj miałam zabieg wypełniania kwasem hialuronowym bruzd na pod oczami. W trakcie zabiegu (złe nakłucie) od razu zrobił się siniak i opuchlizna. Dzisiaj mam tzw. “limo” jak po bójce. Po drugiej stronie wszystko ładnie się ułożyło. Czy mam powody do zmartwień? Czy po prostu musze odczekać?

    • Trzeba czekać, nigdy nie wiadomo, czy w czasie zabiegu nie przekłuje się naczynka niestety.

  • Panie doktorze mam 28 lat i chce wypełnić doline łez,który z wypełniaczy będzie dłatwiej tego najbezpieczniejszya jednocześnie dawał naturalny efekt?

    • Ja preferuję biostymulator, np. Elanse.

  • Panie Doktorze. Dwa miesiące temu miałam zabieg mezoterapii Eye Back Solution. Zamiast poprawy porannych obrzęków efekt jest odwrotny mam opuchnięcia obydwu powiek górnej oraz dolnej ale są one pięć razy większe i utrzymują się bez przerwy. Problem jest w tym iż przed zabiegiem nie wiedziałam że choruje na Meniera(chorobę autoimmunologiczną) w zwiazku z tym mam pytanie czy to co mnie spotkało to reakcja alergiczna na preparat? oraz czy w tej sytuacji pomoże zastosowanie hialuronidazy? Dodam jeszcze że podczas ataku choroby Meniera podawano mi sterydy Dexaven oraz później Encorton i wtedy obrzęki zniknęły.Bardzo proszę o pomoc gdyż nie mam pojęcia co zrobić?

    • Proszę masować i robić drenaże. Co do przyczyny, to mogło się tak stać niestety.

  • Panie Doktorze ponad tydzień miałam wstrzyknięty kwas hialuronowyw usta. Do czasu anginy wszystko było okej, po zażyciu antybiotyku zrobiły mi się grudki we wszystkich miejscach gdzie były ukłucia. Co z tym zrobić ? Niestety antybiotyk mam jeszcze brać przez 4 dni . Czy to może być wina jakiejś reakcji z peniciliną czy po prostu infekcja tak wpłynęła na to ze kwas się zbił? NIestety trochę to boli, nie jest widoczne ale mam uczucie jakbym miała kawałki żelu w ustach 🙁

    • Prawdopodobne trzeba będzie rozpuścić kwas niestety.

  • Panie doktorze, chciałabym wypełnić zmarszczki ale cierpię na bielactwo i niedoczynnosc tarczycy. Czy jest to bezwzględne przeciwwskazanie do podania kwasu hialuronowego czy można użyć. Jakie mogła być skutki uboczne przy tych dwóch schorzeniach po podaniu kwasu hialuronowego?

    • Można podać kwas hialuronowy, ale lepiej nie za dużo na początek.

  • Witam,

  • W ubiegły piątek miałam robiony zabieg – wstrzyknięto kwas hialuronowy w zmarszczki nosowo wargowe. Efekt utrzymał się raptem do niedzieli… Dziś czwartek i zmarszczki wróciły… Zastanawiam się co się stało, ze efekt taki krótki… Szkoda pieniędzy…
    Pozdrawiam

    • Pewnie był podany nieodpowiedni kwas hialuronowy.

  • dzien dobry, czy przy wypełnianiu doliny łez rownież jest ryzyko powikłań związanych ze wzrokiem?czy tylko bruzdy nosowo wargowe? Pozdrawiam serdecznie:)

  • Witam. W czerwcu zeszłego roku po podaniu kwasu restylane w okolice doliny łez miałam dość ukrwionego siniaka. Mam dość cienką skórę, więc po zabiegach z użyciem igły dość często je miałam. Przez pierwszy tydzień nie robiło to na mnie wrażenia i nie miałam powodów do niepokoju, natomiast poprzez następne tygodnie powstawał efekt zasinienia, czyli tzw. cień. Dodam jeszcze, że powstała rynienka która dzieli mój policzek na pół.Moja Pani doktor rozpuszczała mi hialuronidazą, malutkimi kropelkami krok po kroczku uzupełniałyśmy dołek, licząc na wypełnienie. Niestety nie daje to efektów. Pominę fakt o moim samopoczuciu, gdyż już nie jedną łez uroniłam. Moja Pani doktor nie poddaje się, jednak to trwa już tak długo, że postanowiła szukać pomocy. Natknęłam się dzisiaj na Pański artykuł i pop przeczytaniu go postanowiłam napisać. Wydaje mi się, że u mnie wystąpiła martwica. Nie chcę niczego przesądzać, ale po przeczytaniu wcześniej innych artykułów na temat powikłań wszystko na to wskazuje. Moja prośba wydawać się może nie do zrealizowania, ale chciałabym wysłać Panu doktorowi zdjęcie mojej twarzy, dokładnie policzka.
    Pozdrawiam

  • Panie doktorze potrzebuje pomocy. Robiłam pod oczy Teosyal Redensity 2 u lekarza tydzien temu.Miałam spore zmarszczki. Chciałam mezoterapie, ale lekarka poleciła to. Po zabiegu mam pod oczami wory i to jeden większy, drugi mniejszy. Pani doktor twierdzi, że to przez to, że miałam robiona korektę powiek o czym wiedziała. Kazała chodzić do sauny, albo zrobić fale radiowe. W saunie byłam raz bo nie mam możliwości częściej. Robię też ciepłe okłady pod oczy. Moim zdaniem miałam za dużo podane i to jeszcze nie równe ilości, choć doktor podała tylko pół ampułki. Druga połowę miała mi podać po miesiącu, ale już ustaliliśmy, że zrobimy lwia zmarszczke. Jak sobie pomóc, żeby ten kwas się ułożył, żeby nie było tych worow. Jest na to jakiś sposób? Proszę o pomoc bo wyglądam gorzej niż przed zabiegiem!!! Miałam też kwas na twarz. Taki, który podaje się w 6 miejscach (Po 3 na strone). Poniżej kącika ust zrobiła mi się duża gruda. Rok temu ta sama Pani doktor robiła mi sculptre i też po niej miałam. Teraz jest gorzej. Co robić?

  • Witam, jestem juz dwa lata po zabiegu wstrzykniecia kwasu hialuronowego w okolice oczu. Przyznam, ze decyzje podjelam bardzo pochopnie. Miałam wiele komplikacji po zabiegu. Teraz pozostała spora asymetria, po lewej stronie. W jaki sposob mogłabym zmniejszyc asymetrie i zrewitalizowa¢ skøre?

    Dziekuje za odpowiedz.

    Pozdrawiam

    • Bez obejrzenie trudno mi ocenić ale na pewno da się to poprawić.

  • Witam.wczoraj miałam robiony zabieg wolumetrii.zaraz po zabiegu na prawym policzku pojawiło się opuchnięcie,lekarz mówił,ze to zniknie.dzis asymetria nadal jest,ponadto jest ból i zasinienie.czy asymetria tp normalny objaw po takim zabiegu?

    • Może tak być, np krwiak, który daje asymetrię.

  • Boże, czy lekarze, którzy powinni leczyć ludzi, przestaną okaleczać i oszpecać?
    Kiedy zaczną pracować wasze mózgi i zaczniecie używać kwasów hialuronowych z certyfikatem FDA?

  • Witam,
    Panie Doktorze proszę o radę, 3 m-ce temu miałam wypełnioną dolinę łez, niestety z powikaniami. Musiałam ratować się , najpier miałam te oklice rozgrzewane zaforo. Efekty mizerne i podano mi hialuronidazę, dwa razy i po tym moja skóra na dolnych piwiekach rozciągnęła się się i zrobiło mi się dużo zmarszczek , których nie miałam przed zabiegiem, ponadto powiększyła mi się oczodoły i zwiększyła dolina łez oraz zrobiły mi się tzw, poduszeczki na kościach policzkowych. Pytania moje są następujące: jaki zabieg będzie najlepszy by doprowadzić skore do jedrnosci i zminimalizowac zmarszczki oraz czy powinnam ponownie wypełnić dolinę łez? jeśli tak to jaki preparat by Pan Doktor zaproponował? No i na koniec, czym można usunąć tzw. poduszeczki . Które popodgrzaniu zaffiro zrobily mi sie na polikach. Z góry serdecznie dziękuję za poradę. Pozdrawiam Azja

    • Do końca nie da się bez obejrzenia powiedzieć co zrobić najlepiej, ale pewnie laser frakcyjny na ujędrnienie skóry, i o ile nie ma przeciwwskazań biostymulator na wyrównanie zapadnięć.

  • Mam szalenie intrygujące pytanie (nawet nie jedno) od kilku dni czytam o osobach, które same sobie podają kwas hialuronowy w większości usieciowany deep dla lepszych efektów. Dlaczego nie ma dla takich ludzi stron instruktażowych – uczą się oglądając yuotuba. Czasami piszą, że chodzą z gulami pod skórą pół roku , ale się tym nie przejmują i dalej wstrzykują. Piszą, że najłatwiejsze jest wypełnienie bruzdy nosowo wargowej i lwiej zmarszczki, a najtrudniejsze powiększenie ust. A przecież usta dają chyba najmniej powikłań? Jedna dziewczyna chce sobie ostrzyknąć piersi żeby je powiększyć.
    Co o tym myśleć? Oni są zadowoleni z efektów za minimalne koszta – tylko preparatu i dostawy. Czy w takim razie warto przepłacać u specjalistów?
    Powinnam szukać lekarza czy może kupić preparat i z pomocą emli lub czystej lidokainy wypełnić sobie usta skoro tak łatwo to kupić?

    • Wiele rzeczy jest łatwo kupić, ale kupić preparat a bezpieczne i estetyczne podanie to co innego. Wstrzykiwanie sobie na podstawie youtuba uważam za bardzo nieodpowiedzialne zachowanie – może się udać a można zrobić sobie krzywdę i to z wielu powodów, na przykład: skąd pewność, że nie jest to podrobiony preparat; wstrzykiwanie sobie w lusterku nie jest proste; jak głęboko, ile podać. Każdy decyduje sam.

  • 2 miesiące temu miałam wstrzykiwany kwas hialuronowy nieusieciowany 2%. Jestem załamana, ponieważ mam jeszcze kulki przy skroniach i z jednej strony na dolnej powiece. Przypuszczam, że zrobiły sie torbielki. Co z tym robić? Czy ktoś miał coś takiego? Skoro to był kwas nieusieciowany, czy mam spokojnie czekać…

    • Witam mam pytanie czy udało się Pani pozbyć tych grudek ponieważ mam ten sam problem po nieusieciowanym kwasie hialuronowym ??

  • Panie Doktorze, 3 dni temu mialam wstrzykniety kwas wlinie marionetek. Efekt po 2 dniach to swedzenie, zaczerweniona luszczaca sie skora. Czy to alergia na preparta,moze na masc znieczulajaca? Infekcja? Prosze o slowo komentarza. Dziekuje.

  • Witam Doktorze, na wastepie dziekuje za wszystkie odpowiedzi milo ,że sa lekarze ktorzy chca pomagac nie odpłatnie. Mam pytanie poniewaz 15 dni od podania kwasu w lwia zmarszczek naval widać zaczerwienione linie w miejscu podania kwasu, strasznie Sie martwie ze moze doprowadzic do martwicy ale Nie odczowam bólu ani ucisku oczywiscie czuje że jest Kwas pod skora ale coraz mniej,matrwia mnie nieznacznie zaczerwienione linie w miejscu zmarszczki Nie żucaja się w oczy dla osoby ktora Mnie nie zna ale ja widze że nadal sa. Co Robić? Dziekuje serdecznie za udzielenie odpowiedzi

  • Panie doktorze mam pytanie. Chcę rozpuścić kwas i zrobić go na nowo u wybranego lekarza jednak mało kto chce się tego podjąć. Co sądzi Pan o molekularnych testach tylko na Hialuronidazę ? WArto?

  • Panie doktorze jestem chora na toczen ukladowy,ktory jest w remisji juz od 7lat obecnie jestem na plaqenilu czy moge powiekszyc usta kwasem hialuronowym

  • Panie doktorze 4 dni temu makalam powiększane usta kwasem hialuronowym, do dzis w niektórych miejscach mam zgrubiałe wały po skóra ust, a na środku grudkę, pytanie czy kwas jeszcze sie wchłonie ? Czy należy to rozmasowac ? Jeśli rozmasowac to w jaki sposób. Dziękuje za odpowiedz

    • Proszę masować, a jak nie zejdzie to można punkcikowo skorygować.

  • witam, która z metod mniej inwazyjnych (rf, ultradźwięki) jest najlepsza do szybszego pozbycia się kwasu hialuronowego? Jaki konkretnie aparat, metoda? czy radiofrekfencja się do tego nadaje czy np lepszy będzie rf typu pelleve? Chodzi o wolumetrię policzków

    • Najlepsza jest hialuronidaza. Ewentualnie HIFU (ale dużo wolniej/słabiej). RF nie polecam.

  • Witam mam pytanie czy po zrobieniu ust należy masować je czy nie ?

  • Witam mialam ostrzyknieta doline lez kwasem hialuronowym po zabiegu wygladam gorzej niz przed kosmetyczka nie poczuwa sie do odpowiedzialności za wykonany zabieg co moge zrobic w tej sytuacji czy moge ja podac do sadu i zadac zadośćuczynienia

  • Panie doktorze. Mialam robione 2 razy rrs eye w znanej klinice w Warszawie. we wrzesniu i w pazdzierniku. Pojawily sie opuchniecia pod oczami ale najgorsze ze zrobily mi sie bardzo widoczne malar bagsy ktorych nigdy wczesniej nie mialam. Czy ma Pan sprawdzony sposob na pozbycie sie ich?

  • Moj problem jest nasteujacy Mialam cienkoiglowa mezoterapie na dol twarzy i bruzdy nosowo wargowe 3 razy w odstepach pol roku Okolo roku temu zauwazylam na zdjeciach obrzek oczu Od pol roku z tej opuchlizny jakby “uchodzi powietrze” i pod oczami wyglada to fatalnie Nie wiem czy to wina nieusieciowanego kwasu hialuronowego Ale tak podejrzewam gdyz odwiedzilam juz wszyatkich specjalistow i nic Powieki dodatkowo swedza pieka bola Raz hest lepiej raz gorzej Co Pan dr radzi w tskiej sytuacji

  • Witam, Panie Doktorze. Wczoraj miałam robiony zabieg kwasem hialuronowym w okolice doliny łez. Dzisiaj nadal
    czuje ucisk w miejscu podania kwasu, mam także duże opuchnięcia pod oczami. Wyglada to jakby tworzyły się worki pod oczami. Zwiększyły mi się zasinienia, które miały być zniwelowane. Zaczynam się niepokoić. Czy kwas rozejdzie się w ciągu kolejnych dni?

    • To może być siniak, tydzień trzeba poczekać, chyba że by się problem nasilał.

  • WITAM .CZY PRZY MEZOTERAPI IGŁOWEJ MOZNA SIE NABAWIC MARTWICY ?JAKIE SA OBJAWY ?PRZY JAKICH ZABIEGACH MOZNA SIE OBAWIAĆ.
    ZA ODPOWIEDZ Z GÓRY PIEKNIE DZIEKUJE WSPANIAŁEGO FACHOWCA .:)

  • Panie doktorze.Czwarty dzień po powiększeniu ust.Bola i sa grudki? Także w załamanie poziome w brodzie było zapelnione kwasem.Boli i zrobił się twardy wałek. Czy to normalne zjawisko?

  • Witam. Dwa dni temu mialam podany kwas w usta.opuchlizna zeszla ale na bokach dolnej wargi sa duze biale grudki. Czy bedzie mozna to punktowo wycisnac lub rozmamsowac czy pozostaje rozpuszenie kwasu

    • Być może w tych miejscach kwas był podany za płytko. Można rozpuścić

  • Witam. Mialam ypelniona doline lez o policzki kwasem hialuronowym . Pod prawym okiem widoczna asymetria i zasinienue . Jestem juz 5 tyg po podaniu . Bajgorsze jest jednak ze przy uniechu robia sie eielkie zmarszczki pod okiem jakby taki walek pod oczmi . Co to moze byc i co robic?

    • Musiałbym zobaczyć, prawdopodobnie trochę trzeba rozpuścić i potem zdecydować co dalej zrobić.

  • Witam Pana
    po przemieszczenie sie kwasu w okolice oczodolow powstaly worki, ciemne opuchlizny
    wczoraj rozpuszczono mi kwas hialuronidaza ,worki zniknely ale wglebiania sa zbyt duze
    czego moge oczekiwac, czy i w jakim czasie moze skora pod oczami wrocic do normy?
    Moze nalezy wykonac uzupelnienia, a jesli tak to czym?
    Dodam ze oczodoly sa widoczne imocno podkrazone, zabieg byl wykonany wczoraj!!
    Czy moge sie spodziewac poprawy?
    Z gory dziekuje za odpowiedz
    Pozdrawiam

  • ..cd
    czy moge juz od dzis traktowac skore pod oczami rollerem filorga ???

  • …cd
    czy podanie volumu w policzki wyrowna troszke skore pod oczami i wypelni troszke doly

    pszepraszam za wielokrotne posty ale jestem zalamana,
    wygladam jak panda
    jeszcze gorzej niz przedtem
    jak ja mam pracowac?

  • …cd
    jad dlugo nalezy odczekac zeby na nowo traktowac skore kwasem hialuronowym dla odbudowania?

  • A czy jest jakiś konkretny kwas do polecenia na wypełnienie doliny łez oraz do wypełnienia bruzd Wargowo nosowych?
    Z góry dziękuję

  • Chciałabym zapytać Pana Doktora o powikłania spowodowane podaniem kwasu hialuronowego w okolice oczu..zabieg miałam ponad dwa lata temu; początkowy efekt był zadowalający, jednakże po pół roku pod oczami zrobiły się takie wałki, które wygladąją bardzo nieestetycznie i postarzają o parę ładnych lat. Jestem załamana…piewrsze to, co robię po wstaniu z łózka, to patrzę, czy wałki chociaż trochę się zmniejszyły 🙁 Rok temu byłam w gabinecie, gdzie robiłam zabieg; Pani Doktor na pomoc zwołała swoje dwie przyjaciółki po fachu, które chciały mi wmówić, że to wynik starzenia się…wiem, że to nie prawda, ponieważ pod prawym okiem, gdzie zmarszczki były większe Pani doktor wstrzyknęła mi o wiele więcej kwasu niż po lewej stronie i pod tym okiem wałek jest większy 🙁 Czy jest jakaś nadzieja na to, żeby te wałki zniknęły? Byłam też w zeszłym roku u innego lekarza, który powiedział, że kwas zniknie i wszystko powinno wrócić do normy, ale czy to możliwe, że kwas utrzymywałby się prawie 3 lata?! Nie mogę na siebie patrzeć, unikam kontaktów towarzyskich, siedzę całymi dniami w domu, z powodu wyglądu rozstałam się z partnerem, straciłam poczucie własnej wartości…bardzo proszę o pomoc…czy jest jakaś nadzieja, żeby moja twarz wróciła do poprzedniego wyglądu?!!

    • czy uzyskała pani jakąś skuteczną pomoc – mam ten sam problem 🙁

      • Jeśli boryka się pani z powikłaniem po kwasie hialuronowym zapraszam do Triclinium

      • Czy nastapila u Pani poprawa? Mam podobny problem. Anna. Anrog1@wp.pl

  • Dzień dobry,
    Po jakim czasie można zastosować hialuronidazę, żeby rozpuścić kwas po zabiegu jego wstrzyknięcia? Miałam ostrzykiwaną dolinę łez przez kanilę w środę 29.08. Dziś jest piątek 31.08 i jestem przerażona.Mam 49 lat. To był mój pierwszy zabieg upiększający i kompletnie nie trafiony.Zrobiły mi się worki i dodatkowe bruzdy w dodatku pod jednym okiem jest znaczniej gorzej. Dzwoniłam do Pani doktor,która mi to robiła, ale powiedziała, ze może trzeba lepiej rozmasować i nie będzie rozpuszczać i na razie trzeba czekać,boi tak za wcześnie na rozpuszczanie. Jestem załamana. Miało być odmłodzenie, a wyszło odwrotnie. Czy mam iść do innego lekarza? Jestem z Zielonej Góry. Proszę o pomoc

    • Dzien dobry,
      mam dokladnie ten sam problem i taka sama sytuacje. Widze, ze robilas zabieg w sierpniu. Czy do tej pory cos sie zmienilo? Uzyskalas gdzies pomoc od lekarza medycyny estetycznejß
      Pozdrawiam
      Blanka Lüdorf

    • Można od razu po zabiegu rozpuszczać.

  • Witam serdecznie. Panie doktorze chciałabym zrobić wolumetrie twarzy( prawdopodobnie u Pana ) kwasem hialuronowym może princess z tym że większość preparatów ma lidokaine jak to się ma do Hashimoto, nie biorę żadnych leków tylko witaminy jestem pod kontrolą lekarza. Martwi mnie tylko fakt że tak lidokaine może spowodować u mnie zle samopoczucie. Proszę o Pana opinię. Z góry dziękuję za odpowiedź

    • Są kwasy z lidocainą i bez, można oba stosować. Sama lidocaine nie jest niebezpieczna w dawkach stosowanych w kwasie, przy Hashimoto można spokojnie stosować kwas z lidocainą

  • Witam, 2.5 miesiąca temu miałam zabieg preparatem Crystalis. Po miesiącu zauważyłam, że na jednym policzku wzdłuż podania preparatu jest zgrubienie. Lekarz, u którego robiłam zabieg powiedział że preparat się wchłonie. Po 2 miesiącach podobna zmiana pojawiła się na drugim policzku. To jest twarde zgrubienie wyczuwalne pod skórą, ale jeszcze nie widoczne na zewnątrz. Lekarz zaproponował leczenie. Dostałam sterydy ( Encorton) i azytromycyne do stosowania przez 12 dni. PANIE DOKTORZE czy uważa Pan, że to dobre rozwiązanie? I czy te zmiany skórne mogą być groźne? Bardzo dziękuję za odpowiedź

    • Coś się dzieje na pewno, trudno do końca mi powiedzieć bez obejrzenia i pomacania. Co do leczenia to ono na początek jest ok, tylko nie wiadomo czy wystarczy niestety.

  • Szanowny Panie Doktorze,

    Mam umówioną u Pana wizytę na 7 grudnia, godz. 12.15, bo wystąpiły u mnie poważne powikłania po podaniu kwasu hialuronowego Princess Volume Hyaluronic Dermal Filler Lidocaine około 3 lat temu! Po podaniu i do niedawna nic złego się nie działo, efekt podania też był umiarkowany.
    Zmiany pojawiły się w połowie października, najpierw niewielkie zgrubienia wokół punktów wkłucia od nasady nosa wzdłuż bruzd do policzków, wokół warg (najmniejsze) i pomiędzy brwiami. Pierwszy lekarz, do którego trafiłam polecił smarowanie maścią na blizny Veraderm i masowanie, co robiłam. Mimo tego zmiany rosły, ostatnio nawet szybciej i w tej chwili mam już zdeformowaną twarz, szczególnie na policzkach.
    Zrobiłam USG twarzy, w opisie: zmiany hipoechogeniczne, nie wykazują specjalnego wzorca unaczynienia (PD, CD). Największe,na policzkach od kącików ust dn. 28.11. były określone na ok. 21×14 mm i 14×6 mm, ale moim zdaniem, od tego czasu się powiększyły.
    Ponieważ mieszkam poza Warszawą, czy powinnam mieć ze sobą inne wyniki badań? Czy możliwe jest pobranie wycinka w celu stwierdzenia, co tam narasta, jak mi sugerował inny lekarz, do którego trafiłam.

    Do tej pory słyszałam, że nie spotkano się z takimi powikłaniami.

    Łączę wyrazy szacunku

    Viki

    • Problem jest nietypowy i poważny, dobrze, że Pani przyjeżdża, bo przyczyn może być sporo, ale samo raczej nie zejdzie, zaś leczenie może być w miarę proste, ale też bardzo trudne i długie niestety.

  • Doktorze,
    jednym z przeciwskazan do wykonania zabiegu są choroby autoimmunologiczne.
    Podejrzewam, że mogę mieć chorobą Leśnowskiego Crohna, robilam badania kolonoskopowe i moje wycinki były badane w Katowicach w celu ustalenia czy to Crohn, czy nie. Wynik – niejednoznaczny, więc nie mam potwierdzenia. Czy można zrobić jakieś badanie na własną rękę, które pokaże czy jest obecność jakiejkolwiek choroby autoimmunologicznej, oraz co może wydarzyć się, jeśli jednak zdecyduję się na zabieg, a choroba jest?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    ewa

    • Pani Ewo, jak wyniki są niejednoznaczne, to trudno mi doradzać. Pewnie można spróbować, bo wszelkie terapie w medycynie estetycznej są bardzo bezpieczne, czyli graniczne wyniki nie dyskwalifikują.

  • Witam, czy prawidłowo przy podawaniu preparatu kaniulą też trzeba wykonać aspirację? Z racji tego że przy wprowadzaniu nie narusza się tkanek w takim stopniu jak w przypadku iniekcji igłą. Proszę o opinię.

    • Każdy ma swoją opinię na temat aspiracji. Najważniejsze jest świadome podawanie kwasu (czyli wyczucie przestrzenne gdzie się jest czubkiem igły czy kaniuli), plus dobra znajomość anatomii.

  • Witam serdecznie, oko dwa tygodnie temu miałem podany kwas hialuronowy w dolinę łez. Niestety dalej w miejscu podania mam zaczerwieniana skórę. Mam również uczucie jak by mi coś naciskalo w miejsce wypełnienia. Jaka może być tego przyczyna? I co można z tym zrobić?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    • Najprawdopodobniej stan zapalny, ale bez obejrzenia trudno mi doradzić czy to rozwijająca się infekcja, czy jakaś forma reakcji alergicznej na preparat.

  • Witam. Mialam robiona wolumetrie ( policzki i broda po 1ml na dana czesc. =3ml) na drugi dzien po zabiegu zaczela mnie bolec glowa i ogólne zle samopoczucie. Czy to mozliwe, ze przez kwas tak sie czuje? W tamtym roku mialam robione usta i nie mialam takich objawów( oprocz duzej parodniowej opuchlizny zadnych innych dolegliwości nie mialam). Moze to ze wzgledu na te 3ml na raz na cala twarz czy to nie ma ilosc mililitrów nic wspolnego z tym moim samopoczuciem?

    Mam 26lat.
    Pozdrawiam.

  • Dwa dni temu byłam modelką na szkoleniu z wypełniaczy. Podano mi usieciowany kwas hialuronowy w policzka i nieusieciowany pod oczy. Wszystko za pomocą techniki “bolusów’. Dzisiaj jestem tak popuchnieta, że nie byłam w stanie pokazać się w pracy. Dolne powieki są nabrzmiałe i zaczerwienione, ograniczają mi widoczność. Co w takim przypadku robić? Cała twarz jest obrzęknięta

  • Witam! Miałam podany kwas hialuronowy w usta, 1ml.(nazwy preparatu nie znam) Efekt był zadowalający tego samego dnia natomiast na drugi dzień pojawił się duży obrzęk i siniaki oraz dziwny rumień, siniak wzdłuż górnej wargi. Po kilku dniach siniak na wargą zmienił się w strup z łuszczącą się skórą a następnie pozostał nieestetyczny ciemny „wąs” jakby blizna, który nie znika już od kilku miesięcy
    Po 4-5 dniach nie było śladu po kwasie, zero efektu. Miałam wrażenie ze kosmetolog podaje kwas głęboko.
    Co mogło być przyczyną rumienia nad wargą i ogromnego obrzęku i braku efektu? Dziękuję z góry za odpowiedz.

  • Panie Doktorze, 5 miesięcy temu miałam wpuszczony botox w czoło i kwas hialuronowy, dodam że podczas tego samego zabiegu. Po samym zabiegu miałam bardzo opuchnięte czoło, opuchlizna utrzymywała się ok 2 tyg. Nie byłam zadowolona z efektu po kwasie więc lekarka zaproponowała mi dodatkowy zabieg byla to jakaś mieszanka witaminowa, podano mi ją w czoło i okolice oczu. Efekt była taki że przez dwa miesiące miałam ogromną opuchliznę pod oczami po przebudzeniu, w zasadzie do tej pory potrafię obudzić się z opuchlizna pod oczami, którą mam wrażenie przemieszcza się w ciągu dnia. Dodatkowo na czole po podaniu kwasu pojawiło mi się zgrubienie – od razu po zabiegu już to zauważyłam jednak lekarka mnie uspokoiła że kwas się rozejdzie. Minęło kilka miesięcy a ja mam wrażenie że guzjest coraz większy a jak schylam głowę to czuje ból. Czy taka reakcja że strony organizmu tj.stała pojawiająca się opuchlizna pod oczami oraz powiększające się zgrubienie po kwasie jest efektem błędu lekarskiego? Lekarka próbowała mi wmówić że mam taką urodę i że bardzo zaskoczona ale zdarzają się takie reakcje organizmu. Co powinnam dalej z tym zrobić. Z góry bardzo dziękuję za pomoc

  • Dzien dobry,
    Czy jest mozliwe to aby po wypelnieniu policzkow kwasem 1 ml oczekiwany efekt mial nastapic w ciagu kilku dni? Czy jezeli od razu nie widac jakby roznicy to juz nic sie nie zmieni?
    Dziekuje.

  • Witam panie Doktorze to takie miłe i wdzięczne ze pomaga pan chodź w taki sposób tym biednym umartwionym
    Kobietom swoim stanem.Niestety sama naiwna i nieświadoma dałam sienamowic kosmetyczce na podanie kwasu w usta Fillderma z firmy Mediderma,po 2tygodniach prawie wciąż z lewej strony mam zgrubienie taka golka ale nie to mnie martwi tylko to ze dziś rano jak wstałam usta trochę spochly jakby raz jeszcze dziwnie to wyglada niewiem czy powinnam się martwić wspomnie ze 2dni temu przez około 2dni miałam dziwnie uczucie w ustach jak by ciężko określić
    ból niewielki takie igiełki wbijające się ale przeszło a dzisiaj to..nie mam żadnych przebarwień ani nie widać mi kwasu pod skóra .Panie Doktorze czy zaczyna się coś czym powinnam się martwić ??Nie mieszkam w Polsce i od tak nie mogę iść do lekarza .

  • Witam panie Doktorze ,11dni temu miałam robione usta kwasem hial..fillderma-mediderma opuchlizna zeszła do 4dni ,zostały jakieś dwa grudki się zrobiły jeden u góry z prawej się zrównał drugi z lewej stał się taki twardawy niewidac go ale ja to wyczowam,nie mam przebarwień siniaczki miałam tylko 2malutkie szybko zeszły .ostatnie dwa dni miałam takie dziwne uczucie w ustach ciężko określić raki mini ból jakby małe igły kłujące przeszło a dzisiaj rano wstałam i usta opuchnięte jeszcze raz takie czy to powinno mnie martwić ??pojscie do lekarza nie łatwa sprawa tak od razu bo nie mieszkam w Polsce

  • Dzień dobry,

    Panie Doktorze,
    czy jest możliwe usunięcie makijażu permanentnego oczu ? Chodzi o kreski na górnych i dolnych powiekach. Makijaż został zrobiony 13 lat temu w Instytucie Urody Sharley, gdzie zapewniono mnie, że po okresie 3-5 lat nie będzie po nim śladu.Barwnik nie blaknie, a powieki opadają, co te kreski jeszcze podkreślająi! Wygląda to fatalnie. Czy jest nadzieja, że to się da usunąć?

  • Panie Doktorze , 4 dni temu miałam podany kwas hialuronowy w dolinę łez ,po zabiegu wszystko wydawało się być w porządku,nie miałam żadnych sinicow ani zbytnio obrzęków , natomiast z każdym dniem zauwazam ze poduszki pod oczami robią się coraz wieksze ,czy to tak ma być ???
    Pozdrawiam

  • Witam,
    Doktorze jakieś 8 lat temui miaslam wstrzykniety w dolinę lez preparat aquamid stały wypełniacz jak się potem dowiedziałam. Po ok 4 latach wyczułam tak jakby ziarniniak w miejscu wsyrzykniecia preparatu. Umówiłam się na usg oczodole . Proszę mi odpowiedzieć czy można to usunąć chirurgiczynie ? I kogo mógłby Pan polecić ? Jestem z Sosnowca pozdrawiam
    Dorota

  • Dzień dobry Panie Doktorze około 2 lata temu powiększyłam pośladki kwasem hialuronowym i wszystko było dobrze do wczoraj ! Mianowicie z minuty na minutę zaczczela bolec mnie przez chwile głowa następnie zaczęła rosnąć mi temperatura 37,2 myślałam ze rozkłada mnie grypa ale zaczęłam czuć bolesność pośladków wieczorem po obu stronach bioder zauważyłam guzki i na jednym pośladku . Temperaturę mam nadal podwyższona 37,7 czy możliwe jest ze kwas hialuronowy mi się przemieścił ?! Ostatnio dużo chodziłam. Co powinnam zrobić ogólnie słabo się czuje. Pozdrawiam M.M z Lublina ps klinika w której robiłam jest renomowana w Warszawie.

  • Witam! Mam 40 lat i olbrzymi problem z lwią zmarszczką. W przeszłości (10 lat temu)traktowałam ją botoksem i kwasem hialuronowym-bezskutecznie, następnie po 2 latach ponownie botoksem i znowu bez efektu. Podobno jestem “jedna na milion” odporna na botoks(żaratuję ze powinnam grać w totka,skoro taka “szczęściara”..czy tak może by w istocie? Czy to tylko brak fachowości moich lekarzy ( z całym szacunkiem dla specjalistów ). Jestem zdeterminowa ale nie wiem co robić? Czasem myślę, że zostaje tylko skalpel..będę wdzięczna na jakieś sugestie. Pozdrawiam ciepło!

  • Panie Doktorze, bardzo prosze o informacje, czy mezoterapia iglowa, a konkretnie jedno wstrzykniecie na powieke gorna oczu preparatu „BIOREGEN Regenyal Idea“ – nieusieciowanego kwasu hialuronowego o stężeniu 16mg/g, moze powodowac jeszcze po 4 miesiacach widoczne lekkie opuchniecie powiek?

  • Dzień dobry
    Kilka dni temu miałam powikłania po nieudanym powiekszeniu ust kwasem hialuronowym. Górna warga jest w porzafku, natomiast w dolnej stwierdzono początki martwicy. Podano mi w obszar dolnej wargi i brody hialuronidoze. Mam pytanie czy rozpuszczanie kwasu nastąpi tylko w miejscu podania czyli dolnej wardze, czy rozejdzie się również na górną?

    • Hialuronidaza rozpuszcza kwas hialuronowy tylko w okolicy miejsca podania.

  • Witam Doktorze. Mialam robioną mezoterapie igłową szyi, preparatem dermfiller fine ktory jest do okolicy oczu, zrobilam nim szyje gdyz uznałam ze ma niski stopien usieciowania i ladnie się rozejdzie. Grudki utrzymują sie juz 1,5 tygodnia. Powinny się wchłonąć?

    • Powinno się wchłonąć.

  • A ja mam pytanie dosyc nietypowe ale mnie to zastanawia…czy jest mozliwosc ze od czasu podawania kwasu hialuronowego w usta(wypelniacz) zaczal sie problem z tradzikiem? Zrobilam wszystkie badania i jest ok a od kiedy powiekszam usta moja twarz ma problem z bolacymi stanami zapalnymi pod skora ktore nie maja nawet ujscia ( bardziej przypomina to tradzik hormonalny nie taki zwykly mlodzienczy, nie mam krostek).

    • Reakcje trochę dziwna, ale jeśli to się powtórzyło kilka razy, to prawdopodobnie ma związek.

  • Dzien dobry,
    Tydzien temu mialem zabieg wypelnienia bruzd nosowo wargowych kwasem hialuronowym. Pod skora odczuwalny jest ten implant jako walek wzdluz bruzdy, natomiast ten implant jest wyczuwalny powyzej bruzdy/zmarszczki, a nie dokladnie w miejscu bruzdy.. Czy to normalne czy moze zostal zle podany? Bruzda sie zmniejszyla po zabiegu, ale nie w pelni tak jakbym chcial, a mialem podany Artfiller universal 1,2 ml. Czy to jest prawidlowe, ze implant jest wyczuwalny lekko powyzej bruzdy z dwoch stron?

    • Trudno mi powiedzieć czy tak miało być, czy kwas źle został podany.

  • Dzień dobry Panie doktorze.Trzy tygodnie temu miałam podany preparat Teosyal Redenesity II w celu korekty doliny łez.Zabieg został zrobiony przez doświadczonego lekarza. Preparat został podany kaniulą podmięśniowo. To był mój pierwszy w życiu zabieg z zakresu medycyny estetycznej. Od 4 dni czuję rozpieranie w okolicy nosa (nacisk), to samo czuje w uszach oraz codziennie boli mnie głowa.Ponadto pod jednym okiem czuje jakby zgrubienie-wałek i widać w tym miejscu lekką pręgę. Czy moje dolegliwości mogą mieć coś wspólnego z przeprowadzonym zabiegiem? I czy cos mozna zrobic z tym wałkiem?

    • Trudno mi bez obejrzenia doradzać, ale raczej coś się dzieje i proszę się pokazać lekarzowi.

  • Witam doktorze mialam zrobiony zabieg mikrodermobrazia po oczami, kwasu nieusieciwanego plus cytocare jestem jeden dzien po zabiegu mam oczy cale sine plus wory pod oczami tylko nie wiem tak naprawde co pod tymi oczami jest wyglada jak worek napelniony woda,czy to jest normalne?niby mam byc cierpliwa i czekac pare dni. Prosze o pomoc

    • Mały obrzęk może być, ale strasznie duży to nie jest normalna reakcja.

  • Przeczytalam wszystkie powyzsze komenatrze!!! Jest mi przykro ze my kobiety jesteamy tak odwazne by robic sobie swiadomie taka krzywde!!! W imie czego??? Jakim kosztem!!! Jak dla mnie teksanska masakra pila lanncuchowa!!!

  • Witam Panie doktorze
    W zeszlym roku mialam robione mezoterapie iglowa z koktajlem witaminowym.Jedno z ukluc bylo dosyc mocne i w tym miejscu peklo naczynie krwionośne. W dniu zabiegu wdzystko bylo ok.Nastepnego dnia zaczelam odczuwac bol policzka taki uciskajacy pod koniec dnia ucusk sie przesunął w stronę ucha i ucisk byl przy uchu po kilku dniach ucho zatkalo sie .Po roku ucho jest zatkane oko boli i puchnie i pod szyja czuje wezel chlonny.Bylam u lekarza pierwszego kontaktu laryngologa na tk glowy zatok uszy sa ok.A ucho zatkane mam bol przy uchu skroni i szyi.Po 6 miesiącach dostalam jakis wypryskow na twarzy.Jestem zalamana bo nikt nie potrafi mi pomoc.Justyna.

  • Witam. Robiłam zabieg wypełnienia doliny łez i kości policzkowych. To było 1,5 miesiąca temu. Efekt był cudowny. Jakiś tydzień temu zaczęłam odczuwać obrzęk pod oczami. Każdego dnia coraz mocniejszy. Kości policzków są bardzo twarde a pod oczami opuchlizna o konsystencji plasteliny. Robiłam badania krwi i wszystko wyszło ok. Morfologia, crp, tsh, nerki… Dostałam leki na alergie, które nic nie pomagają. Dziś trafiłam na Pana strforum i jestem przerażona… Co to może być? Opóźniona reakcja na kwas? Co mam robić? Zabieg miałam robiony 400 km od domu.Dziś wzięłam antybiotyk, klindamycynę. Proszę o pomoc.

  • Czytam tak te wszystkie wpisy i jestem zdruzgotana, nadal mówi się że kwas hiauloronowy jest bezpiczny, biozgodny,polecany kobitom bez zmróżenia okiem a jednak ilość powikłań jest zatrważająca:( Co jest tego przyczyną? Czy produkty polecane kobietom są złej jakość, kiedyś kwasów było parę rodzai teraz Panie wymieniają tutaj tak dziwne nazwy preparatów oraz firm, że włos się jeży na głowie, czy ktoś je w ogóle sprawdza, czy kobiety sprawdzaja u lekarza dokumenty tych preparatów o dopuszlaności na terenie PL, czy może lekarze podchodzą już tak rutynowo i nonszalancko do pacjentek, że w konsekwencji mamy już epidemię powikłań. Bardzo to smutne, bo sama myślałam że jak przyjdzie pora będę mogła zaradzić coś na zmarszczki ale jak widać gra nie warta jest świeczki. Sama do dzisiaj zmagam się z powikłaniami po botoksie a trwa to już 3 lata. Moje mięśnie okrężne oczu nie wrtóciły do pracy po podaniu botoksu w kurze łapki , a zabieg przecież tez jest polecany kobietom jako bezpieczny i lanczowy:( Ostatnio byłam u bardzo znanej Pani doktor z bardzo znanej kliniki na Śląsku, która utwierdziała mnie tylko w przekonaniu że lekarzom (oczywiście nie wszystkim, ale niestety większości) nie zależy na kobietach, na ich zdrowiu, tylko na pieniądzach. Mi samej próbowano wmówić, że powikłania po botoksie (opadnięcie powiek w 3 dobie po podaniu botoksu w kurze łapki) to jest mżonka,nie prawda, a powikłania to mam po źle wykonanej plastyce powiek , gdzie oczy po zabiegu wyglądały fantastycznie :(, po czym zostałam poinformowana o nowej maszynie którą owa Pani doktor zakupiła i zalecono mi dwa zabiegi na okolicę oka falami za duże pieniądze, jak zapytałam o powikłania to oczywiście żadne nie występują, prócz małej opuchlizy po zabiegu, z przecież można w internecie poczytać dramatyczne historie kobiet oszpeconych taki zabiegami 🙁 Co zatem pozostało nam kobietom w dbaniu o siebie, skoro ja boję się zrobić co kolwiek ? Nie mam zaufania do lekarzy. Przecież nie możemy wszystkie jeżdzić do Pana 🙂 Pozdrawiam.

  • Dzień Dobry,
    Pół roku temu miałam podany kwas hialuronowy w kąciki ust. Od kilku dni w jednym kąciku odczuwam ból przy dotyku. Ból jest kłujący, jest wyczuwalna grudka (w innych miejscach tez ale nie bolą). Czy może to byś coś poważnego?
    Pozdrawiam

  • Witam. W lipcu tego roku mialam podany kwas hialuronowy pod oczami tzw wypełnienie doliny łez i kosmetyczka namowila mnie na 1ml kwasu na bruzdy nosowe. Po zabiegu wszystko się szybko wygoilo. Natomiast po urlopie w ciepłym kraju ok. 4miesiecy od zabiegu zaczęły mi sie robic na twarzy w okolicach wstrzyknietego kwasu grudki. Bylam u kilku dermatologia I na usg I nikt nie wiedziałam jak mi pomóc. W końcu wybralam sie do lekarza medycyny estetycznej, bo pod okiem zrobilo się znaczne zgrubienie. Lekarz podał mi hialuronidaze. W tym samym czasie dowiedziałam się że jestem w ciazy. Po hialuronidaza guz spod oka zniknął. Natomiast pojawił się pod drugim okiem. Wielki obrzęk. Lekarz obawia się tym razem mi podać hialuronidaza ze względu na ciążę. Co zrobic w takiej sytuacji ? Czekac az hormony się uspokoić i ew samo przejdzie? Czy iść ponownie na zabieg hialuronidazy ? Żeby to nie bylo.pod okiem bym się nie martwiła az tak. Będę wdzięczna za pomoc.

  • Panie doktorze,moje pytanie.ponad 1,5 roku temu miałam podany kwas w okolice pod brew prawa w celu jej uniesienia ,od początku czułam że jest go za dużo bo było to miejsce jakby rozpulchnione ,po ponad pół roku zauważyłam że mam spuchnięta powieke cała poniżej.i utrzymuje się do dziś.raz więcej ,raz mniej.Pani dr.podala mi raz preparat drenujący ale efektu za dużego nie ma.co zrobić??rozpuścić?nie za późno??bardzo jest to denerwujące ,wygląda jakby coś mnie ugryzło..i trochę teraz ta powieka opada

  • 2 lata temu robiłam usta i bez żadnych komplikacji. 5 dni temu powtórzyłam zabieg ust 1,2 ml. Z czego wypełniłam usta, troszkę brodę i resztę kwasu może 0,2 w bruzde nosowo wargowa. Rano po zabiegu wyczulam kwas na zuchwie po prawej strojie
    przwsunal sie z brody, ale dlugo nje myslac przesunelam go palcami na niesjce czyli w ten maly doleczek w brode. Pozniej troche rozmasowalam zeby znowu nie uciekl. Siedzi na razie w tej brodzie. Boje sie ze lrsesunie sie np. Pod oko..albo gdzie indziej. Jest taka mozliwsoc ?? Jak na razie nie boli, opuchlizna ładnie schodzi z ust. Wiem że na to trzeba czasu, ale boję się właśnie tego czekania czy wszystko będzie dobrze.. tyle się tu naczytałam o tych powiklaniach. Chcialabym umowic się do Pana na wizytę kontrolną gdyby poszło coś nie tak.

  • Witam!Zabiegi z zakresu medycyny rstetycznej wykonyje od 10 lat.Mualam botox, wypelnienia ,nici.Mam 58 lat.Do tej pory nic sie nie dzialo .Ale przesadzilam i 17 grudnia milam nici po 2 na kazdy policzek a za 8 dni wypelnienie policzkow i opadajacych kacikow kwasem hialuronowym Nuvia Voluma a za 9 dni powiekszenie ust kwasem innym.I co?Po miesiacu tragedia!!! Wywalilo mi wezly chlonne na szyi…usg wykaxalo powiekszone odczynowe.Na twarzy co dzien najgorzej nad ranem wedrujaca opuchlizna , grudki i sswedzenie.Na poczatku spuchla bardzo polowa wargi ..twarda .Na dgi ranek lewa strona lepsza przeszla duza opuchluzna na prawa.Potem ta lepsza spuchla cala broda , z brody jakby przeszlo opuchniecie na kaciki pod ustami.Jak tam sie polepszylo to znowu na usta.Tak wedruje ta opuchlizna i te kulki.Jestem zalamana.Juz biore 3 antybiotyk w ciagu 2 miesiecy obecnie KLIMICIN.Jestem w depresji…nikt nie wie co sie dzieje Blagamo pomoc co to moze byc? Ciagle opuchlizna i grudki wedruja po twarzy.Czasami swedza.

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.