Marek Wasiluk
 

KWAS HIALURONOWY – MIT NAWILŻANIA

Kwas hialuronowy to jeden z najczęściej stosowanych preparatów w medycynie estetycznej. Nic dziwnego, że wśród jego producentów panuje ogromna konkurencja i każdy próbuje przekonać, że jego preparat jest najlepszy.

W rzeczywistości, jeśli wziąć pod uwagę kwasy hialuronowe dobrej jakości, wszystkie są podobne. Czyli są produkowane przez bakterie w zbliżonym procesie technologicznym, są usieciowane (zagęszczone) tym samym preparatem, mają podobny stopień oczyszczenia i zbliżoną wielkość cząsteczek. Jaki zatem znaleźć wyróżnik? Jaką marketingową sztuczkę wymyślić, żeby jeszcze więcej kwasu hialuronowego sprzedać? Jedną z nich jest lansowanie kwasu hialuronowego jako metody nawilżającej skórę i usta. Wyjaśnię dlaczego zaliczam to do kategorii mitów do obalenia.

Pomysł jest oczywisty. Skoro kwas hialuronowy, występujący naturalnie w skórze, może wiązać ogromne ilości wody (jedna cząsteczka kwasu hialuronowego wiąże kilkaset cząsteczek wody), to mezoterapia kwasem hialuronowym powinna być świetnym zabiegiem nawilżającym skórę.
Jest tylko jeden problem…
Zacznijmy od tego, że kwas hialuronowy może być usieciowany (zagęszczony) i nieusieciowany. Usieciowanie ma na celu „połączenie” cząsteczek kwasu hialuronowego w większe konglomeraty, żeby organizm ich zbyt szybko nie zmetabolizował. Usieciowanego kwasu hialuronowego nie wprowadza się pod skórę w celu nawilżania skóry, ale w celu wypełnienia ubytków, modelowania. Kwas hialuronowy jest bardzo dobrym wypełniaczem ze względu na jego biozgodność, a dzięki usieciowaniu ten płynny implant może się utrzymać w skórze przez ok. 8 -12 miesięcy. Ale to samo usieciowanie sprawia, że wstrzyknięty kwas hialuronowy nie ma takiej zdolności nawilżania, jak się tego po nim oczekuje. Trochę wody wchłonie, jednak na pewno 0,2 mg kwasu hialuronowego (tyle jest go mniej więcej w 1 ml podawanego preparatu) nie „przyciągnie” kilkaset ml wody. Wie o tym zresztą każdy, kto miał podawany usieciowany kwas hialuronowy.
Jako środek supernawilżający skórę i usta producenci reklamują więc nieusieciowany kwas hialuronowy. I niby słusznie, bo kwas hialuronowy nieusieciowany ma większe możliwości wiązania wody. Tyle tylko, że nieusieciowany kwas hialuronowy jest błyskawicznie metabolizowany przez organizm. Maksymalnie kilka dni od zabiegu nie będzie po nim śladu. Dlatego nawilżenie jest bardzo krótkotrwałe.
Usieciowany kwas hialuronowy można porównać do zwartej tabletki musującej. Nieusieciowany do tabletki rozdrobnionej. Ta pierwsza rozpuści się w wodzie po 30 sekundach, druga po 3.
Wyobrażam sobie jedną tylko sytuację, kiedy podanie kwasu hialuronowego nieusieciowanego w celach nawilżających ma sens. Może to zadziałać, gdy ktoś ma przesuszoną skórę incydentalnie, na przykład po wakacjach (wskutek kąpieli w słonej wodzie czy nadmiernej ekspozycji słonecznej). Wówczas 1-3 zabiegi pomogą się skórze zregenerować. Przywrócą chwilowo utraconą równowagę i dalej skóra już sobie sama poradzi. Jeśli natomiast jest to przesuszenie trwałe, wynikające z procesów starzenia, ewentualnie w młodszym wieku wskutek na przykład zażywania pochodnych witaminy A przy leczeniu trądziku, to taki zabieg z kwasem hialuronowym niewiele da. Efekt będzie może 2-4 dniowy, o ile go w ogóle odczujemy. Oczywiście nic nie szkodzi na przeszkodzie, żeby zabiegi regularnie powtarzać, nawet co te 4 dni. Warto tylko mieć świadomość, że tak trzeba robić, żeby móc myśleć o nawilżającym efekcie nieusieciowanego kwasu hialuronowego na naszą skórę.

Ostatnie komentarze
  • To jak najlepiej NAWILŻYĆ wysuszoną “przez życie” twarz??

    • Wszystko zależy od stopnia zniszczenia. Może jeden zabieg laserem frakcyjnym być wystarczający, a może trzeba zaplanować kompleksową terapię włączając różne metody estetyczne, rewitalizujące, a także kosmetyczne. Bez obejrzenia nie wiem, musiałbym zobaczyć. Pozdrawiam. Marek Wasiluk

  • Dzień dobry!
    Trzy miesiące temu miałam zabieg wprowadzenia usieciowanego kwasu hialuronowego Princess Filler w bruzdy nosowo-wargowe. Stan na dzień dzisiejszy: moje bruzdy wyglądają już tak samo jak przed zabiegiem, chociaż tuż po nim widziałam wyraźne spłycenie. Co może być powodem takiej sytuacji tj. tak szybkiego powrotu do stanu pierwotnego? Wg pani kosmetolog wykonującej zabieg efekt powinien się utrzymać co najmniej 6 miesięcy…

    • Powodów jest pewnie kilka. Po pierwsze tego typu kwas utrzymuje się krótko (właśnie około 3 miesięcy), o czy nie informuje się pacjenta, podając, że efekty są dużo dłużej. Po drugie są pewne zmienności osobnicze w czasie utrzymywania się efektu. Po trzecie trochę też zależy od techniki podania kwasu, to też na wpływ na czas utrzymywania. Pozdrawiam. Marek Wasiluk

  • co zrobic z ustami przesuszonymi?kwas nieusieciowany mialam i to tak jak pan dr pisze na chwile pomaga, a mi usta jak wstaje to krwawia normalnie, tak mi pekaja bola, co mam zrobic?wiek 34 lata. i ogromny problem przesuszonych ust, wszystkeigo juz prawie próbowalam, i kremy z kwasem kupowane w medycynie eststycznej, jakies pomadki, wstrzykiwalam kwas nieusieciony i nic, pomocy

    • Proszę mi napisać na e-maila od kiedy i w jakich okolicznościach zaczęły się usta przesuszać. Nie jest to prosty problem do rozwiązania, ale może coś się uda. Pozdrawiam. Marek Wasiluk

      • Panie Doktorze, borykam sie z podobnym problemem przesuszonych ust od czasów bycia nastolatką, czyli od kilkunastu lat 😉 Ma Pan hakis pomysl? Tez probowalam juz wszystkiego. Pozdrawiam

  • Dzień dobry,
    Panie doktorze, po serii 7 zabiegów laserem CO2 na blizny potrądzikowe (efekt znikomy), zaproponowano mi mezoterapię igłową kwasem hialuronowym na wypełnienie pozostałych blizn. Po przeczytaniu Pana artukułu zastanawiam się czy poddać się temu zabiegowi, czy to nie będzie strata pieniędzy.
    Pozdrawiam,
    Iwona

    • To jest subiektywna ocena. Moim zdaniem wypełnianie kwasem to strata pieniędzy, bo efekt będzie na rok maksymalnie, a i efekt nie zawsze jest super (zależy od blizn). Pozdrawiam. Marek Wasiluk

  • czyli mezoterapia to jednym słowem strata pieniędzy?

    • Moim zdaniem nawilzanie ust nieusieciowanym kwasem hialuronowym w większości przypadków to zabieg nieskuteczny/na bardzo krótko. Fanem innych mezoterapii też nie jestem, wolę skutczniejsze metody. Pozdrawiam. Marek Wasiluk

  • Witam. Mam ogromny problem z wypełnieniem drobnych zmarszczek na twarzy. Pomimo wielu prób ze strony przeróżnych lekarzy problem nadal nie jest rozwiązany.Te zmarszczki po prostu nie chcą się wypełnić. Niektórzy lekarze twierdzą, że są za płytkie. Czy miałby Pan jakiś pomysł dlaczego żaden wypełniacz sobie nie radzi.

  • Mam podobny problem jak poprzedniczka parę wiadomości dalej iż mam problem z ustami ciągle suche, łuszczyce się, wręcz postarzałe pełne zmarszczek. Mam 31 lat stan taki jest od paru lat zaznaczę również to że nie palę, nie pije alkoholu, jem z pewnością posiłki urozmaicone, jestem również zdrowa przynajmniej co do ogólnych badań krwi.
    Proszę o pomoc natkwie@gmail.com
    Pozdrawiam
    Natalia

  • Ps co do kwasu właśnie miałam takie myśli by tak nawilżyć 😉

  • Ostatnio spotkałam się z opinią na temat usieciowanego kw hialuronowego, że po określonym czasie wchłonie się ale substancje usieciowujące zostają. Czym się usieciowuje kw hialuronowy?
    Czy nie jest to trochę “bomba” z opóźnionym zapłonem?
    Iwona

    • Kwas sieciuje się za pomocą BDDA najczęściej. Proszę się nie obawiać, kwas hialuronowy ma odpowiednie certyfikaty medyczne, i jest dopuszczony do stosowania u ludzi. Ale ważne jest, aby stosować kwas dobrej jakości, bo są dostępne też tanie bez certyfikatu, czy podróbki. Pozdrawiam Marek Wasiluk

  • witam.
    jaki z tych kwasow bedzie najlepszy na mocno zarysowane zmarszczki nosowo-wargowe?
    Redensity II
    Juvederm II
    Juvederm Smile (powiększanie, modelowanie ust)
    Teosyal First Lines Puresense
    Neauvia Stimulate
    Neauvia Stimulate LV
    Neauvia Intense
    Ellanse
    Teosyal Ultimate
    Juvederm Voluma
    Hyamax Ultra Deep

    • Strasznie dużo nazw, różne gęstości, firmy. Proszę się nie kierować preparatem, bo dużo ważniejsze jest odpowiednie podanie. Pozdrawiam Marek Wasiluk

  • Panie Marku, a jaki produkt zaw. kwas hialuronowy do uzytku domowego jest godny Panskiego polecenia? z gory dziekuje za pomoc

    • Zewnętrznie żadny – nie ma to większego sensu. Pozdrawiam Marek Wasiluk

  • Co to jest BDDA?
    Iwona

    • Jest to substancja stosowania do sieciowania, czyli można prosto powiedzieć „żelowania” kwasu hialuronowego, żeby dłużej się utrzymywał w organizmie.

  • czyli zwykła mezoterapia pod oczy nie ma sensu….bo nic nie zdziała?miałem juz jedną ale chyba odwołam wizyte,na kolejne

    • To już zależy od każdej osoby, jakiś efekt będzie, ale kwas w mezoterapii trzyma się króciutko

  • Panie doktorze czytam tak szczere i fachowe Pana posty, na pewno zbiore grupke znajomych z Angli i w pare osob zamówimy wizyte u Pana,bo .jest Pan wiarygodny od innych! Pozdrawiamy z Londynu

    • Dziękuję za miłe słowa i zapraszam.

  • Panie doktorze, po zastosowaniu usieciowanego kwasu na wiodczejącej skórze szyi ok. 6 m-cy temu pozostały mi zgrubienia, które bardzo mnie krępują szczególnie, że zbliża się lato. Jak się tego pozbyć?

    • Najchęniej zaprosiłbym Panią do siebie, bo nie wiem, jak wygladaja zgrubienia. Ogólnie na poprawę jakości szyi polecam HIFU być może z osoczem bogatopłytkowym, laserem frakcyjnym.

      • Panie doktorze, jestem po menopauzie chirurgicznej żadne kosmetyki nie pomagają. Twarz jeszcze w miarę wygląda ale szyja strasznie. Co mam robić proszę o pomoc.

        • Bez obejrzenia trudno mi doradzać, ale da się poprawić jakość skóry, tylko pewnie kilka zabiegów będzie potrzebych.

  • Jaki rodzaj zabiegu pod oczy albo dla skóry twarzy dla osoby z hashimoto czyli gdy brakuje kolagenu?

  • witam serdecznie, chcialm zrobic kwas hialurynowy w okolicach oczu na tzw kurze stopki, czy warto ?

    • Bez obejrzenia trudno mi ocenić, prawdopodobnie można zabieg wykonać. Pozdrawiam, Marek Wasiluk

  • Witam,
    miałam robiony zabieg powiększania ust 2 miesiące temu, na chwile obecną efektu wgl nie widać 🙁 zastanawiam się o co chodzi… domyślalam się, że kwas był po prostu kiepski dokładnie nazywała się EVANTHIA 25.
    Proszę o odpowiedz

    • Prawdopodobnie kwas był nie najlepszy, ja pierwszy raz słyszę nazwę.

  • PS dodam, że w usta wstrzykniete mialam 1,5 ml (dwie serie 0.5 i 1 ml)

  • Panie Marku,prosze o doradztwo w wyborze metody likwidujacej sińce i zmarszczki pod oczami.Mam 53 lata i dolina łez jest już dość głęboka,a skóra cienka i trochę wysuszona.No i oczywiście zmarszczki,których na szczęście nie ma zbyt dużo.
    Pozdrawiam
    Joanna

    • Raczej trzeba by wykonać kilka różnych zabiegów, laser alacyjny, RF mikroigłowa, troszkę wypełnić.

  • Miało być “Panie doktorze”:}

  • Panie Marku, miałam podane w ciągu ostatnich 10 miesięcy dwa ml kwasu. Za pierwszym razem Juvederm, za drugim Stylage M. Efektu nie ma już wcale. Obecnie mam zamiar spróbować z kwasem filorga xha3. Podobno u kobiet u któych poprzednie kwasy się nie sprawdzają, ten daje wiele lepsze efekty. Czy to prawda? Mam też strasznie przesuszone usta. Piję dużo wody, staram się nawilżać. Wypróbowałam już niezliczoną liczbę pomadek nawilżających i nic. Jeśli na noc nie posmaruję ust to z rana jest wiór. Nie wiem co robić. Lekarka, która podała mi poprzednio dwa kwasy, uważa że to jest u mnie genetyczne i że nie mam gruczołów w czerwieni wargowej. Dodam, że mam 33 lata. To tragiczne przesuszenie zaczęło się od około 28 roku życia. Nie zmieniłam diety, alkoholu prawie wcale nie spożywam. Co robić?

    • Kwas może krótko się utrzymywać z kilku powodów, może taka być taka Pani uroda, ale też może zależeć to od samego kwasu. Dlatego spróbowanie innego kwasu jest sensownym rozwiązaniem, bo każdy jest trochę inny. Ale nie oznacza to, że na pewno xha3 będzie się trzymać się dłużej. Co do ust to niestety nie da się nic z tym zrobić na trwałe.

      • Dziękuję Panie Marku 🙂 Wypróbowałam trzy tygodnie temu Filorgę XHA3 i efekt jest o wiele lepszy! Za tydzień idę po kolejną dawkę by osiągnąć wymarzony efekt. Niestety przesuszenie już powraca…bardzo męczące.

  • Witam w takim razie proszę Doktora o podanie przykładowych kwasów godnych polecenia z góry pozdrawiam Joanna

  • I proszę również napisać nam co Doktor myśli o botoksie kto i kiedy może zacząć go stosować dziekuje

    • Nie za bardzo chcę reklamować konkretne firmy. Co do botoksu, to jak są wskazania to i u 25 latki można stosować.

  • Witam, czy dłgość utrzymywania się kwasu hialuronowego w skórze zależy od jego stężenia? Czy jeżeli użyjemy do powiększenia ust kwasu Neauvia Organic Intens stężenie 28 mg/ml, to efekt będzię na dłuższy czas niż przy użyciu np. Juvederm Voluma 20 mg/ml?

    • W zasadzie stężenie nie ma większego znaczenia na czas utrzymywania, bardziej stopień usieciowania i czystość kwasu.

  • Witam
    Czy użycie przez kosmetyczke do mezoterapii preparatu mesolift czy botolift to najlepszy wybor?Jestem po 3 zabiegach mezoterapii iglowej i niestety nie widac efektu.Zapytalam o to moją(od niedawna )kosmetyczke i usłyszałam że to wina mojej skóry. W ubiegłym roku w innym gabinecie już po 1 zabiegu były widoczne efekty.Obecna kosmetyczka proponowana mi też zabieg kwasem hialuronowy niusieciowany. Chyba muszę poszukać nowego gabinetu.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Ania

    • Nie chcę się wypowiadać, której firmy preparat jest lepszy czy gorszy. A co do efektów to zależą one od wielu czynników. Bez oceny i rozmowy nie trudno powiedzieć, jaka terapia jest optymalna.

  • Panie doktorze 10dni temu mialam podany na twarz i pod oczy 5ml NTCT 10(firmy mesoderm,kwas nieusieciwany) i 1ml kwas usieciowany.Mam zmarszczki pod oczami i bardzo wysuszoną skore,oprocz tego schodzace opuchniecia.Co robic -czy czekac czy isc na rozpuszczenie pod oczmi hialuronizada ?Pozdrawiam serdecznie

    • Jeśli się stopniowo poprawia to proszę poczekać, jak nie ma zmiany, to lepiej rozpuścić.

  • Do ostatniego linku NCTC109

  • Witam.
    Panie doktorze co Pan sądzi o kwasie hialuronowym w postaci tabletek? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    • Nie jestem zwolennikiem, a już na pewno nie powiększy ust czy policzków.

  • a ja mam pytanie o zastosowanie kwasu hialuronowego w mezoterapii- czy jest to ten sam kwas jaki stosuje się do powiekszania ust? Różni się np. stężeniem?
    Drugie pytanie – jestem osobą po przeczepie, przyjmuję immunosupresję – czy mezoterapia kwasem hialuronowym jest dla mnie bezpieczna? Czy są konkretne preparaty, bezpieczniejsze dla osób przyjmujących immunosupresję?
    Podrawiam

    • To nie jest do końca ten sam preparat, precyzyjniej różni się stopniem usieciowania/zagęszczenia. Przy immunosupresji trzeba troszkę ostrożniej wykonywać zabiegi, bo jest większe ryzyko infekcji.

  • Witam.chyba się trochę nie zgodzę z tym co Pan doktor pisze..robię mrzzoterapie bo mam since i wręcz doły pod oczami ..i efekry są .wyglądam dużo młodziej

    • To super dla Pani, co nie zmienia faktu, że mezoterapia nie jest na doły pod oczami.

  • Witam , co do efektów po podaniu Kwasu HA to zalezy od naszego organizmu , kazdy ma inna gestośc , elastycznośc , itp skóry , zbudowana anatomicznie tak samo , ale jedna bardziej podatna na rózne czynniki zewnetrzne jak i wewnetrzne , a druga mniej , w zwiazku z czym utrzymanie sie Kwasu HA usieciowanego tez u kazdej z Nas będzie sie rózniło w czasie , u jednej 3 miesiace , u drugiej dwa a czasami cztery miesiące. Ja pracuje na Kwasie HA PRINCESS FILLER , VOLUME , RESTYLANE . Nie ma jednorodnej odpowiedzie , że Kaśce usta wyszły pieknie i sa super nawilzone , wiec i u mnie tez takie muszą byc , cóz błedne pojęcie niestety , tak jak jesteśmy rózni tak i różnie reagujemy na poszczególne czynniki

  • Witam, po zabiegu wypełniania ust pozostały mi grudki. Kwas był nieusieciowany ponieważ bardzo szybko się wchłoną. Niestety widać nie równość w postaci grudek, najbardziej kiedy się uśmiecham a usta napinają się, wtedy widoczne są trzy zgrubienia obok siebie wyraźnie jaśniejsze od reszty czerwieni ust. Czy to się wchłonie do zera czy będzie konieczność użycia preparatu rozbijającego ten kwas? Proszę o pomoc i kontakt. Jestem w stanie podesłać zdjęcia na maila.
    Nie ukrywam że chciałabym ponownie wypełnić usta, lecz obawiam się że te grudki mogą się powiększyć. Pozdrawiam serdecznie

  • Panie doktorze jestem po operacji powiększenia ust mam blizny po napięciu skóry pytanie czy mogę juz zastosować również kwas hialuronowy

  • Zabieg był wykonany rok temu.na krawędzi ust mam jeszcze blizny po nacięciu skóry ,usta nadal sa małe i płaskie. Chcę je powiększyć kwasem ale obawiam się ubocznych skutków.

  • Witam Panie Doktorze. Przy okazji ostatniej konsultacji w sprawie redukcji ceni i zmarszczek pod oczami odradzono mi wstrzyknięcie kwasu hialuronowego usieciowanego, gdyż jak twierdziła Pani kosmetolog, grozi to trwałą opuchlizną oraz pogorszeniem się wręcz stanu i koloru skóry. Zaproponowała mi natomiast serię zabiegów mezoterapii z użyciem kwasu nieusieciowanego, przy czym efekt miałby utrzymać się jedynie 3 miesiące.
    Jakie jest Pana zdanie na ten temat. Czy ostrzyknięcie okolic oczu kwasem usieciowanym jest rzeczywiście takie niebezpieczne? Bo jeżeli efekty mezoterapii utrzymują się tak krótko, to chyba nie warto jednak inwestować w to tyle pieniędzy…
    Dziękuję i pozdrawiam

  • Witam Panie Doktorze. Przy okazji ostatniej konsultacji w sprawie redukcji ceni i zmarszczek pod oczami odradzono mi wstrzyknięcie kwasu hialuronowego usieciowanego, gdyż jak twierdziła Pani kosmetolog, grozi to trwałą opuchlizną oraz pogorszeniem się wręcz stanu i koloru skóry. Zaproponowała mi natomiast serię zabiegów mezoterapii z użyciem kwasu nieusieciowanego, przy czym efekt miałby utrzymać się jedynie 3 miesiące.
    Jakie jest Pana zdanie na ten temat. Czy ostrzyknięcie okolic oczu kwasem usieciowanym jest rzeczywiście takie niebezpieczne? Bo jeżeli efekty mezoterapii utrzymują się tak krótko, to chyba nie warto jednak inwestować w to tyle pieniędzy…
    Dziękuję i pozdrawiam

    • Dosyć często po podaniu kwasu HA pod oczy powstaje obrzęk niestety. Co nie znaczy, że zawsze.

      • Ale czy ten obrzęk w końcu schodzi??? Ja mialam mezoterapie Redensity I i mam wrazenie ze tylko takie poduszeczki mam pod oczami a innego efektu brak…to byl kwas nieusieciowany…mam nadzieje ze to sie wyrówna.

        • Niestety czasami nie schodzi.

  • Panie doktorze,odnoszę się do ostatniego fragmentu Pańskiego tekstu.
    Próbując zrozumieć przedstawioną ideę nawilżania skóry metodą iniekcji nieusieciowanym kw. hialuronowym muszę zapytać o miejsce podania rzeczonego preparatu?
    Rozumiem, że do skóry właściwej?
    Wg wiedzy z zakresu fizjologii skóry, wiemy że do incydentalnego odwodnienia/wysuszenia pod wpływem czynników zewnętrznych dochodzi na poziomie naskórka. Natomiast woda, która migruje do naskórka ze skóry właściwej, migruje w stałej ilości pomimo uszkodzonych barier naskórkowych.
    Co więcej, zwiększenie ilości wody w skórze właściwej poprzez podanie kwasu hialuronowego, nie przełoży się na nawilżenie naskórka. Zakładając w tym przypadku zwiększoną migrację wody do naskórka – na skutek uszkodzonych słońcem barier w warstwie rogowej – woda po prostu odparuje.
    Skóra właściwa jest rezerwuarem wody dzięki kw. hialuronowemu i zmniejsza się jej ilość wraz ze spadkiem ilości kwasu hialuronowego – a to zachodzi z wiekiem pod wpływem procesów starzenia.
    Zatem nie może być mowy o incydentalnym odwodnieniu skóry właściwej, gdzie podawany jest kw. hialuronowy w rzekomym celu nawilżenia…
    Uprzejmie proszę o komentarz.

  • Panie Doktorze
    A co Pan mysli o zabiegu wstrzykiwania atelokolagenu w zabiegu linerase?
    Pozdrawiam
    Annq

  • Witam. A czy suplement diety o nazwie Hyalutidin Active jest wart stosowania? 7 lat temu zakończyłem terapię lekiem o nazwie Curacne i do dziś mam wysuszone usta, skórę na twarzy oraz na dłoniach. Muszę praktycznie co 2 godziny nawilżać twarz oraz dłonie, a usta co godzinę. Mam zniszczoną cerę przez ten lek zwłaszcza w okolicach oczu pojawiły mi się tzw ,, kurze łapki”. Jak się uśmiecham to wygląda to naprawdę strasznie, oczy mam zapuchnięte, skóra jest wiotka, mam dyskopatię kręgosłupa, ogromne problemy ze stawami. Podejrzewam, że główną przyczyną tej ,, suchości” jest stosowanie tego leku. W suplemencie o który pytam jest duża dawka kwasu hialuronowego oraz dodatkowo chondroityny, większość osób go bardzo chwali. Jakie jest pańskie zdanie w tej kwestii?

  • Witam Pana serdecznie!
    Widziałam tutaj kilka postów kobiet, które tak jak ja cierpią na przesuszone i pękające usta. Prosiłabym bardzo o jakąś poradę odnośnie zabiegu, bądź odpowiedniej suplementacji, która mogłaby mi pomóc. Nie ukrywam, że byłam nastawiona na zabieg kwasem hialuronowym, że rozwiąże mój problem, ale okazuje się, że nie koniecznie… Nie pamiętam ile to już lat trwa. Ja obecnie mam 35 lat i jest to na prawdę krępujące.
    Pozdrawiam serdecznie. Załączam mój adres e-mail i czekam na jakąś wskazówkę, pomoc za którą będę bardzo wdzięczna.
    mala.kasia@interia.pl

  • Witam, czy jest sens wypełniać usta kwasem nieusieciowanym?

    • Nie, bo kwas nieusieciowany po kilku dniach się rozpadnie

  • Witam, Panie doktorze, co na temat kwasu Cutegel -koreański, czy to dobry kwas na. bruzdy? Taki mi zaproponowano ale nie slyszalam o nim, wiec prosze o poradę.

    • Nie znam tego kwasu.

  • Dzień dobry, mam 37lat i duże zmarszczki pod oczmi. Czy mozna jakoś je usunąc? Byłam u kilku lekarzy, wykluczyli mezoterapie kwasem, bo mam tendencje do opuchnięc i cieniutka skórę. To odradzili. Ale też nic nie doradzili, co można zrobić. Moze Pan mi pomoze. Dziekuje

  • Panie doktorze mam pytanie odnośnie powiększania ust kwasem hialuronowym, czy fakt ze po cesarce pojawił się u mnie bliznowiec może oznaczać ze mam tendencje do powstawania takich blizn i nie mogę zrobić takiego zabiegu?

    • Raczej nie, proszę się nie obawiać.

  • Witam serdecznie ,
    mam 57 lat . Rok temu miałam robiony zabieg laserem frakcyjnym .Oczekiwałam , że po zabiegu moja szyja będzie bardziej ujędrniona …miałam nadmiar skóry pod brodą .Stan skóry na dzień dzisiejszy …skóra dalej zaczerwieniona po obu stronach , na środku jasna , dalej nadmiar skóry .Moje pytanie ..czy powinnam się zdecydować na laser frakcyjny ponownie ?

    • Pani Irmino, trudno mi doradzać bez obejrzenia, ale jeśli problemem jest nadmiar skóry, to raczej sugerowałbym inne metody.

  • Paine doktorze
    Chciałam zrobić sobie botoks między brwiami ale karmie piersią 8 miesięczne dziecko .’, czy pomimo tego mogę wykonać zabieg?

  • Panie Doktorze, po kuracji Axotretem w wieku pomenopauzalnym nastapiło ogromne zwiotczenie skóry, a co za tym idzie moc zmarszek w dolnej częsci twarzy? Co można zrobić by przywrócic stan skóry sprzed 7 miesiecy terapii ? Pozdrawiam

    • witam Panią, spotkało mnie to samo po 7 mies axotretu dawki od 20mg do az 60mg. w ciągu pół roku zamieniłam sie z 50 latki w 80 latkę.

    • ZAstanawiam sie tez czy w ogóle mozna cokolwiek zrobic. Chyba nastapiły w skórze wszystkie mozliwe procesy zwiazane ze starzeniem w kosmicznie przyspieszonym tempie. Dermatolog chyba nie powinien przepisywac retinoidów osobom w wieku okołomenopauzalnym. Byłam u kilku dermatologów aby zapytac co da się zrobic, kazdy z nich nie mógł uwierzyc ,że przepisano osobie w wieku 50 lat doustne retinoidy !!! Traktowali mnie jakby mi nie chcieli uwierzyc. Minęło półtora roku, wypełniacze kwasem hialuronowym, na które poszło juz ok 16 tys zł zmieniły rysy twarzy, ale pomarszczoan wiotka skóra jak była tak jest. Za to twarz mam jakby rozepchaną. Ogólnie nie rozpoznaję się w lustrze. Doradzano mi też by pozwać lekarza, uktyry mi axotret zapisał.

  • Witam,
    Choruję na 3 choroby autoimmunologiczne. Biorę leki immunosupresyjne, czekam na leczenie lekami biologicznymi. Mam 55 lat, chciałabym poprawić wiotczejącą skórę twarzy i szyi. Czy jest jakaś bezpieczna metoda?
    Dziękuję.

  • Panie doktorze,

    Inspirujący tekst, który odowiódł mnie od wyrzucania pieniędzy w błoto. Co jednak zamiast tego? Czy są inne zabiegi lub “magiczne” środki, które nawilżą usta i uporają się z problemem ich łuszczenia? Ok. 10 lat temu stosowałam kurację przeciwtrądzikową opartą na retinoidach i od tamtej pory nie mogę poradzić sobie ze skórą ust, która już nigdy nie wróciła do siebie.

    Pozdrawiam serdecznie.

  • Witam Mialam robiona mezoterapie kaniula16 dni temu kw nieusieciowany hylift 75 prwawa str twarzy ciagle wieksza od lewej I ogolnie twarz nalana Jak po strydach ,nie mogę brać hialuronidzy jestem alergikiem i uczulona na osy czy to sie wchłonie jeszcze ?twarz jest nierówna choć j tak widze mała poprawę

    • Po takim czasie niekoniecznie się poprawi niestety samoistnie

  • Dzien dobry. Ja mialam powiekszane usta kwasem hiluronowym 5 dni temu dawka 1ml. Szczeze efekt nie widac, usta sa takie jak przed zabiegiem.. jak to mozliwe?? Zaraz po byly wieksze, ale moze dlatego tak wygladaly bo byly poprostu opuchniete.. teraz juz wszystkiego zeszlo, czyli opuchlizna I efektu zadnego. Czy to dlatego ze kwas byl za slaby?? Czy moj organizm go poprostu odrzucil..

    • Nie wiem jaki kwas był podany, ale raczej nieodpowiedni.

  • Witam Pana,

    Czy dobrze rozumiem mezoterapia iglowa z uzyciem kwasu hialuronowego np. Juvederm Volift nie utrzyma sie wiecej niz kilka dni? Producent twierdzi,ze efekty zabiegu utrzymaja sie do 9 miesiecy… Czy to jest tylko dobra kampania reklamowa? Bardzo prosze o odpowiedz.Z gory dziekuje Aniela

  • Witam. Od zawsze mam problem z suchymi ustami. Stosowałam wszystkie możliwe kremy i pomadki, a moje usta wiecznie są popękane do krwi. Co wieczór muszę nałożyć na nie kilo maści z witaminą A, bo w przeciwnym razie od rana mam problem. Od pewnego czasu przymierzam się do zabiegu z kwasem hialuronowym ale boję się powiększenia ust, które bez kwasu są duże. Proszę o poradę

  • A co pan doktor powie o PROFHAIO

  • Profhailo oczywiście

  • Panie Doktorze, w wieku 50 lat półroczna terapia doustna axotret ( dawka od 20 do 60mg). Efekt – skóra w piorunującym tempie zaczeła wygladac na 80 lat. Obwisłą maksymalnie, moc zmarszczek, struktura pergaminu, suchośc, zmatowienie jak u nieboszczyka. Znajomi pytają co się nagle stało z moją twarzą? Inni przyglądają się ze współczuciem. Koszmar. Od odstawienia retinoidów minął rok.
    Jest jakiś ratunek?
    Pozdrawiam.

    • Dodam,że jestem po kilku wolumetriach ( w ciągu roku ich łączny koszt to ok 15tyś zł). Jest poprawa wyglądu, ale czy jeszcze coś można zrobić ? Zastanawiam się czy w ogóle w wieku 50 lat można było zażywać axotret…?
      Pozdrawiam

  • Witam,
    Panie Doktorze, miałam powiekszane usta kwasem hialuronowym Dermafill. Czy mogę prosić o opinię odnośnie tego kwasu? Bardzo dziękuję.

    • Nie stosowałem nigdy tego kwasu, więc ciężko mi wyrażać opinię.

  • Drogie Panie powiem tak;Uważajcie co kupujecie! Nie kupujcie broń Boże kwasu rozprowadzanego przez abcradek,ani od żadnych innych sprzedawców,którzy do produktu nie załączają ulotek ,nazwy kraju pochodzenia,dat prod i ważn,bez certyfikatu,badań laboratoryjnych,składu,działań i zastosowania…ABSOLUTNIE ŻADNYCH z terenu Gdańska i okolic ,bo to jeden i ten sam sprzedawca!Nie wstrzykujcie sobie chemii sprowadzanej z Chin,tam kwas sprzedawany u nas… służy do użytku zewnętrznego,do pielęgnacji rąk!!!Byłam nieświadoma niebezpieczeństwa,chciałam się upiększyć na lato więc kupiłam usieciowany i nieusieciowany Hastylle.Wkrótce po podaniu dostałam głębokiego zapalenia żył i rozległej zakrzepicy-to że żyję- to cud!Wciąż zmagam się z mikro skrzepami,które powędrowały do płuc,limfą i zapaleniem węzłów chłonnych..Po 2-m-cach…zamiast odmłodnieć -bardzo postarzałam się,skóra stała się obwisła i ,,zwiędła”- mam twarz babuleńki!Zapłaciłam bardzo wysoką cenę za swoją głupotę:((Mimo wielu próśb -abcradek żadnych badań mi nie dostarczył poza ulotką ,do której wysłania zmusiło go Allegro pod groźbą zamknięcia konta…Producent nieznany,ale….JEDNAK! ostrzega w niej przed zakrzepicą i innymi powikłaniami po wstrzyknięciu !!!Już teraz wiem, dlatego nie dołączają żadnej informacji!Igrają sobie ludzkim zdrowiem i życiem!Liczy się tylko kasa!Pomimo,iż Allegro o tym został poinformowany i pewnie wie o obowiązkach sprzedawcy – nie zamknął konta sprzedawcy ,nie zgłosił odpowiednim instytucjom o podejrzeniu sprzedaży niebezpiecznego produktu…Sprzedawca bezkarnie się ,,rozrasta” i ma wyrąbane na to,że może być winnym tragedii ludzi ,nieświadomych ryzyka nagłej i ,,cichej śmierci”!!!

  • Panie Doktorze. Proszę o radę, jakie zabiegi wykonywać pod oczy by zlikwidować zmarszczki i poprawić napięcie skóry, poraz pierwszy skorzystałam z mezoterapia igłowej co prawda, lecz po tym artykule zastanawiam się czy ma to sens.

  • Dzień dobry Panie Doktorze 5 m-c temu miałam zabieg kwasem usieciowanm sinclair, niestety 3 godz po zabiegu upadałam prawą stronę ciała miałam drętwą…. Skutki tego odczuwam do dzisiaj, proszę o informację co mogło być powodem tego czy mógł być ten kwas zanieczyszczony!?

  • Witam serdecznie Panie Doktorze:) Ja również mam wielki problem ze skóra pod oczami, jest cienka, widoczne cienie pod oczami i zmarszczki 🙁 bardzo mi to przeszkadza. Doczytałam iż mezoterapie kwasem hialuronowy nie stosuje się pod oczy? Co w takim układzie ? Co zastosować , jakie zabiegi wykonać aby poprawiła się kondycja skory pod oczami ? Z góry dziękuje za odpowiedz. Pozdrawiam serdecznie 🙂
    Ps. Zastanawiam się, gdzie Pan Doktor przyjmuje i czy mnie stać ?!

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.