Marek Wasiluk
 

BLIZNY ZANIKOWE – nowy standard leczenia

Półtora roku temu zamieściłem na blogu dwa artykuły dotyczące blizn. Temat niezwykle istotny, o czym świadczy zarówno popularność tych artykułów, jak i liczba pacjentów, którzy do mnie trafiają. Co się zmieniło w moich poglądach na temat leczenia blizn od tamtego czasu? Dużo!

Zmiana poglądów, podyktowana doświadczeniem ostatnich kilkunastu miesięcy, dotyczy głównie leczenia blizn zanikowych, częściowo też blizn pooparzeniowych.

Co się zmieniło
W medycynie estetycznej nie pojawiła się żadna nowa metoda postępowania z bliznami. Stosowane są nadal głównie: dermabrazja, mocne pilingi chemiczne, laser frakcyjny i radiforekwencja mikroigłowa.
Pisałem półtora roku temu, że dermabrazja, czyli mechaniczne zdzieranie naskórka aż do warstwy brodawkowatej jest niebezpieczne. Podtrzymuję.
Pisałem o dużym ryzyku powikłań przy stosowaniu głębokich pilingów chemicznych (najczęściej jest to TCA). Podtrzymuję. I dodam jeszcze, że u większości pacjentów, którzy do mnie trafili po zabiegu TCA na blizny (szczególnie pooparzeniowe), doszło do odbarwienia skóry. TCA wypala i koaguluje białko, jest skuteczny na blizny, ale zarazem niebezpieczny. Nie można z nim wchodzić zbyt głęboko w skórę, bo ryzykuje się wytworzeniem jeszcze większej blizny. Jest też bardzo „toksyczny” dla skóry, która po zabiegu regeneruje się bez barwników, jest białą plama. Niektórzy pacjenci to akceptują jako mniejsze zło, dla innych jest to szok.
Pisałem wtedy również o laserze frakcyjnym ablacyjny jako o złotym standardzie postępowania z bliznami. Jego wysoka skuteczność i wyższość nad pilingami i dermabrazją polega między innymi na tym, że laser ablacyjny nie niszczy całkiem skóry, tylko ją dziurkuje, pozostawiając obszary nienaruszonej tkanki, dzięki temu jej regeneracja jest szybsza i bez takiego ryzyka powikłań. Nadal używam lasera ablacyjnego, ale już nie tak często jak kiedyś.
Pisałem też, że zacząłem stosować na blizny zanikowe radiofrekwencję mikroigłową. Ale wtedy nie wiedziałem jeszcze jak bardzo rewolucyjne jest to narzędzie! I tu właśnie nastąpiła główna zmiana moich poglądów – teraz to rf mikroigłowa staje się złotym standardem leczenia blizn zanikowych, a jej uzupełnieniem w przypadku blizn o złożonym podłożu pozostaje laser frakcyjny ablacyjny.

Jak leczę
To, o czym piszę dotyczy głównie blizn pooparzeniowych i zanikowych (najczęściej są one pozostałością po trądziku). Testowałem metody i porównywałem efekty leczenia u różnych pacjentów. Blizny zanikowe leczę w tej chwili zazwyczaj rf mikroigłową, a w bliznach pooparzeniowych łączę rf mikroigłową z laserem frakcyjnym i osoczem bogatopłytkwym.
Na typowe blizny zanikowe, będące po prostu dziurami w skórze, stosuję rf mikroigłową, gdyż jej skuteczność jest większa niż lasera, a skóra szybciej się regeneruje, nie ma ryzyka zakażeń czy powikłań. Ten zabieg jest mniej uciążliwy dla pacjenta, może normalnie chodzić do pracy, bo jedyną pozostałością jest zaczerwieniona przez dwa dni skóra. Tymczasem laser wypala skórę i robi ranę, więc okres rekonwalescencji trwa dłużej, minimum tydzień, a zazwyczaj dłużej.

ZOBACZ FILM:

Blizny pooprzeniowe są trochę większym problemem i wyzwaniem. Powstają wskutek silnego urazu dla skóry, obejmują duże powierzchnie, łączą w sobie zaniki, zwłóknienia, zgrubienia skóry, zaburzenia koloru. W ich przypadku najważniejszy jest nadal laser frakcyjny, natomiast jako wspomagających metod używam rf mikroigłowej i osocza bogatopłytkowego. Łączenie lasera z osoczem jest bardzo ważne, nie dla odmładzania skóry, jak to się robi w innych zabiegach, ale dla jej przemodelowania, gdyż w bliznach występują zaburzone proporcje poszczególnych typów kolagenu. Bywają blizny z przykurczami, gdzie skóra jest sztywna, jak plastik, nie daje się naciągnąć. Zaczynam wtedy od osocza bogtopłytkowego i mocnego zabiegu laserem, żeby skórę zmiękczyć.

Studium przypadku
Pacjent z bliznami zanikowymi na plecach, częściowo przerostowymi i częściowo odbarwionymi. Jego przykład pokazuje, że blizna bliźnie nierówna nawet w obrębie tej samej części ciała u tego samego pacjenta. Żeby sobie z nimi poradzić trzeba stosować kilka metod i narzędzi.
Miałem dylemat jaką zastosować metodę u tego pacjenta. Laser frakcyjny ablacyjny to duża destrukcja dla skóry. Ryzykowny na całość pleców. W dodatku pacjent jest sportowcem, biega, chodzi na basen. Zabieg laserowy za każdym razem wyłączałby go z funkcjonowania. Dlatego robiłem tylko rf mikroigłową, za to dość mocno (słabiej niż na rozstępy, ale mocniej niż na twarzy) Pacjent chodził sumiennie na zabiegi, co miesiąc, co jest bardzo ważne z punktu widzenia efektywności, i nie przeszkadzały mu one w jego codziennym trybie życia.
Dziury, czyli blizny zanikowe, zniknęły w 70 procentach po 5 zabiegach. Odbarwienia i blizny przerostowe nadal są, bo nimi się na razie nie zajmowałem. Według mnie, gdybym zastosował laser, nie osiągnąłbym takiego efektu, nie wspominając już o ponad tygodniowej przymusowej rekonwalescencji po każdym zabiegu.
Jak pisałem wcześniej, blizna bliźnie nierówna. Czasem blizna wygląda jak jezioro z wałem przeciwpowodziowym, czyli ma postać dziury, ale dookoła jest obrąbek tkanki (blizna przerostowa, czyli tkanka o lekko wypukłej, stwardniałej strukturze). W takiej sytuacji rf mikroigłowa zadziała na dołek (zregeneruje tkankę tak, że wypełni ona ubytek), ale nie rozbije wału. Tę część blizny należałoby wypalić laserem chirurgicznym.

blizny zanikowe na plecach

Głębokie blizny zanikowe na plecach

 

blziny zanikowe skuteczność usuwania

Tylko zabiegiem frakcyjna rf mikroigłową można osiągnąć tak wysoką skuteczność w usuwaniu blizn zanikowych (fot. własność Triclinium)

Reasumując dzisiejszy temat: frakcyjna rf mikroigłowa stała się moim złotym standardem w leczeniu blizn zanikowych. Gdyż:
– działa skutecznie,
– wymaga mniej zabiegów niż laser,
– działa głębiej i silniej niż laser,
– nie ma powikłań, przebarwień, odbarwień,
– jest super bezpieczna
Siła działania rf mikroigłowej jest tak duża, że można ułożyć równanie: mocne parametry lasera = słabe parametry rf mikroiglowej.

Ostatnie komentarze
  • Czy RF mikroigłowa może być stosowana na twarz (blizny potrądzikowe zanikowe) jeżeli na ramionach znajdują się potrądzikowe keloidy (innymi słowy chodzi mi o skłonność osobniczą do tworzenia keloidów)? Wiem, że z tego powodu nie można wykonywać zabiegów laserem, ale co z RF mikroigłową? Jaki musi być odstęp od zakończenia terapii izotretinoiną – 3/6/12 miesięcy?

    PS Czy nie myślał pan doktor nad połączeniem RF mikroigłowej z osoczem?
    Zaś co do TCA – ma pan na myśli peeling kwasem TCA czy metodę TCA CROSS, bo to dwie zupełnie różne metody i uważam, że TCA CROSS jest bardzo skuteczna jeżeli idzie o blizny o kształcie głębokich punktowych dziurek.

    • Przy tendencji do keloidów trzeba uważać, ale moim zdaniem warto spróbować, bo ryzyko jest nieduże. Od zakończenia leczenia izotretinoiną trzeba poczekać 5-6 miesięcy. Łączenie metod zazwyczaj daje lepsze efekty, ale podraża koszty zabiegów, a nie zawsze jest konieczne (dlatego przy „standardowych” bliznach nie dołączam osocza bogatopłytowego). Co do zaś samego TCA to zawsze jest to TCA, co prawda w technice cross jest bezpieczniejsza, ale laser ablacyjny czy RF mikoigłowa jest lepszy wyborem. Pozdrawiam. Marek Wasiluk

      • Panie Doktorze robił Pan już RF MIKROIGŁOWĄ u kogoś z tendencją do keloidów? Jak duże jest ryzyko?

      • Witam serdecznie.
        Panie doktorze miałam robiony laser frakcyjny ponad pół roku temu w celach zmniejszenia przebarwień i odmlodzenia skóry.
        Mialam chyba mocno zrobiony zabieg
        twarz była cała we krwi prawie 3tyg się goilam
        Lekarz kazał mi SMAROWAĆ się tylko wazeliną
        Po około 3tyg na twarzy pod oczami na kości powstały mocne przebarwienia wyglądalam.jak panda do tego wyszły dziurki po laserze i niestety do tej pory mam kratki na twarzy mam całą twarz w dziurkach.
        Przebarwienia trochę zeszły co mogę zrobić pieniążki się skończyły a moja skora wygląda źle…
        Miakam dwa zabiegi osoczem bogatopłytkowym oraz 5 razy prxt33 jeden 6 zabieg to był dermapen plus prx t33 plus genfactor niestety nic się że skóra lepiej nie zrobiło może mi się wydaje ale chyba równie dziurki po dermapenie mam jak mogę sobie pomóc???
        Czy kuracja retinalem z firmy Medik8 pomoże
        Czy raczej dziurki będzie mocniej widać gdy zluszczy się skóra?

  • Witam Panie Doktorze,
    Jaki jest koszt wykonania zabiegu usunięcia blizn zanikowych metodą RF mikroigłową (partia twarzy – policzek). Ile takich zabiegów jest potrzebnych i w jakim odstępie czasu są wykonywane?

    Z góry dziękuje za odpowiedź,
    Magda

    • Orientacyjny koszt na 1 policzek to 500-700 zł. Ilość zależy od blizn, ale tak mniej więcej 5 powtórzeń jest koniecznych. Pozdrawiam. Marek Wasiluk

  • Czyli jeśli przeprowadzę zabieg w piątek w pon juz można isc do pracy?

    • Po zabiegu RF mikroigłową tak, po laserze frakcyjnym będą ślady. Pozdrawiam. Marek Wasiluk

  • Panie doktorze!

    Chciałabym się dowiedzieć jak to wygląda z bliznami powstałymi po ospie.
    Chyba różnią się one nieco od blizn powstałych w skutek trądziku?
    Niestety jestem posiadaczką takiej blizny,której szczerze nienawidzę.. Usytuowana jest ona na czole, wklęsła i chyba nieco jaśniejsza od pozostałej skóry..
    Czy na takie blizny zabiegi są równie skuteczne? I jak wygląda całkowity koszt zabiegu?

  • Witam, doktorze czy na przebarwienia (czerwone plamki) po trądziku skuteczna byłaby frakcyjna radiofrekwencja mikroigłowa? Czy można usunąć je w inny sposób? Proszę o wskazówki, pozdrawiam

    • Raczej laser biostymulujący lub naczyniowy (żółty, zielony). Ale same też zazwyczaj schodzą w ciągu kilku miesięcy. Można to wspomóc peelingami chemicznymi (np. z kwasem glikolowym). Pozdrawiam. Marek Wasiluk

  • W związku z tym, że mój komentarz nadal nie jest widoczny dodajęgo jeszcze raz 😉

    Panie doktorze!

    Chciałabym się dowiedzieć jak to wygląda z bliznami powstałymi po ospie.
    Chyba różnią się one nieco od blizn powstałych w skutek trądziku?
    Niestety jestem posiadaczką takiej blizny,której szczerze nienawidzę.. Usytuowana jest ona na czole, wklęsła i chyba nieco jaśniejsza od pozostałej skóry..
    Czy na takie blizny zabiegi są równie skuteczne? I jak wygląda całkowity koszt zabiegu?

    • Blizny po ospie , szczególnie na czole są trudniejsze w usunięciu, ale to nie znaczy, że nieusuwalne. Co do kosztów to zabieg na pojedyńczą bliznę kosztuje 200-300 zł. Pozdrawiam. Marek Wasiluk

  • Panie doktorze czy 4 msc.od zakonczenia kuracji izotretinoiną wystarcza aby wykonac zabieg RF mikroiglowej?Czy konieczne jest odczekanie tych zalecanych 5-6msc?

    Z gory dziekuje za odp.

    • Po 5 miesiącach może Pani już wykonać zabieg, po 4 też raczej nic się nie stanie. Pozdrawiam. Marek Wasiluk

  • Witam Panie Doktorze, Chciałabym się dowiedzieć czy zabieg RF mikroigłowej na blizny potrądzikowe nie jest obarczony ryzykiem późniejszych powikłań w postaci ubytków tkanki tłuszczowej, jak to się dzieje czasami w przypadku takich zabiegów jak np. Thermage, co jest opisywane na niektórych forach zarówno polskich jak i zagranicznych ?

    Z góry dziękuje za odpowiedź
    Gosia

    • RF mikroigłowa działa troszkę inaczej niż np. Thermage. Przy prawidłowo wykonanym zabiegu w zasadzie nie ma ryzyka spowodowania zaniku tkanki tłuszczowej w długim terminie. Proszę też pamiętać, że dodatkowo zabieg stymuluje do tworzenia nowego kolagenu, i nawet jeśli by doszło do zaniku tkanki tłuszczowej, to jest ona zastępowana tkanką włóknistą, czyli wszystko się bilansuje – w wyglądzie nie ma różnicy. Pozdrawiam. Marek Wasiluk

  • Panie Doktorze mam pytanie z jaką częstotliwością wykonuje Pan cykl, powiedzmy 5 zabiegów RF mikroigłową na 2 policzki i czy jest mozliwe ze na twarzy moga pozosta dziurki po nakłuciach? pozdrawiam

    • Jestem w trakcie serii zabiegów RF mikroigłową u Pana Marka. Nakłucia są prawie w ogóle niewidoczne. Jedynie bezpośrednio po zabiegu pod światło można zobaczyć ślady igiełek. Po 3-4 dniach skóra zupełnie wraca do normy.

      • ANGELA w jakim celu stosujesz RF mikroigłową u Pana Marka i jak wyglądają postępy w leczeniu ?

      • okey dzieki za odpowiedz Angela. a po ilu sesjsach jestes? i jak oceniasz rezultaty?

    • Dziurki nie pozostają, proszę się nie bać. Częstotliwość optymalna to co 4-6 tygodni. Pozdrawiam. Marek Wasiluk

  • Witam,mam blizny po ospie na czole,okolice oczu i trochę na policzkach .Jaki zabieg Pan poleca ile trzeba powtórzeń i jakie sa koszty?

    • Najprawdopodobniej trzeba wykonać kilka (ok. 5) zabiegów laserem chirurgicznym. Bez obejrzenia nie jestem w stanie dokładnie ocenić Podobnie z kosztem, pewnie ok 700-1000 zł, wszystko zależy, ile jest blizn. Pozdrawiam. Marek Wasiluk

  • Witam Panie doktorze, miałam wykonywany tydzień temu zabieg infini na blizny potrądzikowe. Ogólnie zaczerwienienie minęło ale na kościach policzkowych pozostały mi czerwone punkciki, takie jakby pęknięte naczynka, czy to normalne?

    • Po tygodniu raczej nie powinno być śladu. Ale czasem zdarza się, że utrzymują się dłużej. Pozdrawiam. Marek Wasiluk

  • Witam, doktorze mam pytanie w sprawie blizny zanikowej na twarzy. czy jest szansa usunięcia jej jeśli tą Blizne mam juz 16 lat.?pozdrawiam

    • Da się przynajmniej znacznie poprawić. Dokładniej mogę powiedzieć po obejrzeniu. Pozdrawiam. Marek Wasiluk

  • Witam,
    Doktorze chciałabym zapytać jaką metodę bym Pan zastosował do leczenia barw odbarwionych (białych).
    Od dłuższego czasu zastanawiam się nad jakąś metodą usunięcia takich blizn z twarzy i dekoltu powstałych w wyniku trądziku.
    Jednak obawiam się efektu ponieważ kazde gojenie uszkodzonej skóry kończy się “białą” plamką. Czy byłaby dla mnie szansa wyrównać taki koloryt skóry ?

    • Z białymi bliznami jest bardzo trudno. Proszę podesłać zdjęcia, to odpiszę co się da zrobić. Pozdrawiam. Marek Wasiluk

  • Witam Panie doktorze co zastosować na świeże nie zaginione strupy po ospie żeby nie było sladow . Chodzi mi o dziecko w trakcie ospy. Niektóre strupki są duże bo pęcherze same pękają dziecko ich nie drapal. Co robić proszę o pomoc żeby potem nie walczyć z bliznami. M. Walczak biuro@foto.pl

    • Jak wspomniałem już gdzieś, jak najszybciej powinno się zacząć zabiegi laserowe, bo stare blizny po ospie trudno jest poprawić. Pozdrawiam. Marek Wasiluk

  • Witam serdecznie.

    Panie Doktorze,
    5 lat temu miałem usuwaną operacyjnie bliznę pooparzeniową z dzieciństwa na szyi w kształcie paska 2 x 5cm i po 3 mc-ach powstał w tym miejscu keloid – blizna przerosła. Smarowałem maściami flucinar i dermatix i stosowałem plastry silikonowe i niestety pozostała wyniesiona ponad poziom skóry większa blizna o kolorze malinowym. Bardzo widoczna (zamienił Stryjek siekierkę na kijek). Teraz po 5 latach blizna jest płaska, jednak ciągle ma zabarwienie malinowe. Jak dla mnie to już jest blizna zanikowa, bo zrobił się jakby ubytek, ale widoczny i nieestetyczny. Szukam skutecznego rozwiązania. Czy mogę liczyć na pomoc.

    • Najchętniej zapraszam do mnie. Da się poprawić, tylko to wymaga trochę cierpliwości i ostrożności. Pozdrawiam. Marek Wasiluk

  • Witam Panie Doktorze,
    Mam na brodzie blizny potrądzikowe zanikowe poprzeplatane drobnymi bliznami przerostowymi. Są one bardzo blisko siebie i zastanawiam się czy można zastosować w takim miejscu RF mikroigłową? Z tego co przeczytałam wynika, że metoda pomaga na blizny zanikowe, ale czy “nie zaszkodzi” na te przerostowe?

    • Musiałbym zobaczyć, być może trzeba połączyć RF mikroigłową z czymś innym, ale san fakt, że są takie i takie blizny nie dyskwalifikuje do zabiegu. Pozdrawiam. Marek Wasiluk

  • Witam Panie Doktorze. Borykam się z bliznami potrądzikowymi, raczej są to blizny zanikowe, dziurki na policzku, plus czerwone plamki po trudnym gojeniu się zmian . Jest możliwość u Pana Doktora konsultacja przed zabiegiem w Pańskim gabinecie ? Chciałbym przeprowadzić zabieg u Pana na miejscu w najbliższym czasie w ciągu pierwszej wizyty od razu ze względu na dojazd. Pozdrawiam.

  • Dzien dobry,
    Chcialabym zapytac czy istnieje skuteczna metoda usuniecia dziurek po tradziku. Nie mam na mysli typowych blizn zanikowych, lecz dziurek jakby po ukluciu.
    Pozdrawiam serdecznie,
    karolina

    • Da się, chociaż pewnie w 100% się nie uda. Musialbym zobaczyć chociaż zdjęcie. Pozdrawiam. Marek Wasiluk

  • Mam pytanie mam blizny po krioterapi wykonanej na dekoldzie sa one rozowe co najlepiej by bylo zastosowac bardzo prosze o podpowiedz.

    • Jesli to tylko problem różowego koloru to z czasem się wyrówna, można smarować maścią z kwasem glikolowym, albo zabiegi IPL, laserem naczniowym. Ale podejrzewam, że problem może być większy, i tutaj trzeba by było obejrzeć przed zaplanowaniem zabiegów. Pozdrawiam. Marek Wasiluk

  • Co robić z blizna zanikowa u dziewczynki 5-letniej? Blizna jest koło oka (w oczodole) po rozcięciu i sszyciu stripami (rana jak widać sie rozeszła) blizna ma szerokość ok 3mm długość ok 1 cm. Czy u dziecka jest szansa ze samo jakoś sie rozejdzie? Na razie smaruje no- scar, nie wiem czy kupic contratubex.. Czy u dzieci można juz robić takie zabiegi? Od urazu minęło 4,5 m-ca

  • Zapraszam oczywiście, zabieg można zrobić bezpośrednio po konsultacji. Pozdrawiam. Marek Wasiluk

  • Witam Panie Doktorze!

    Chciałem się dowiedzieć, czy radiofrekwencja mikroigłowa daje stałe efekty, czy trzeba ją często powtarzać? Jak jest z laserem?

    Mam dołki na policzku, 4-5,dość głębokie. Jak się tego pozbyć? Wiem, że nie da się tego zlikwidować całkowicie, ale liczę na to, że da się je mocno spłycić.
    Proszę o odpowiedź!

  • Efekty są trwałe, bo to jest regeneracja. Więcej mógł©ym powiedzieć po obejrzeniu. Pozdrawiam Marek Wasiluk

  • Witam Panie Doktorze, jestem obecnie w 4 miesiącu brania leku na trądzik z izotetynoiną i chciałam się zapytać, jak długo trzeba poczekać po zakończeniu leczenia aby wykonać wypełnianie bruzd nosowo-wargowych usieciowanym kwasem hialuronowym? Bo na radiofrekwencję i laser w celu usunięcia blizn to ok 6 miesięcy, tak?
    I jeszcze jedno pytanie, czy jest możliwe,żeby powstała blizna po iniekcji kanikułą? Rok temu miałam zabieg w celu usunięcia doliny łez i kilka dni po zabiegu, pod jednym okiem było takie wybrzuszenie, od tego czasu mam ciągle tam taką kreskę, którą każdy pod światło zauważy. Jednego dnia widać bardziej, innego mniej. Pani doktor przyjęła mnie kilka dni po zabiegu i chciała pomóc, ale rozwiązaniem byłoby podanie hialuronidazy, co podobno czasem daje gorsze efekty niż by było bez jej podania, także nie zastosowałyśmy nic. Nie jest to jakaś tragedia bo i tak mam buzię z przeróżnymi płaskimi bliznami potrądzikowymi, ale jednak martwi mnie to czy to już tak zostanie. Miał już Pan może podobny przypadek? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź Panie Doktorze.

    • Miesiąc czasu od zakończenia terapii wystarczy na zabiegi kwasem hialuronowym. Natomiast problem pod okiem to na 90% zwłóknienie. W sumie to ryzyko zwłóknień jest takie same po kaniuli i igle. Pozdrawiam Marek Wasiluk

  • Witam serdecznie,

    Czy rozpoczynając 3 miesiąc ciąży można poddać się zabiegowi RF mikroiglowej – blizny zanikowe po tradziku na policzkach – bez wpływu na dziecko oraz ryzyka zmian pigmentacyjnych na twarzy spowodowanych reakcjami biochem. w organizmie matki? I czy zabiegi można kontynuować przez cały okres ciąży?

    Z góry dziękuję

    • Sugerowałbym poczekać do urodzenia. Pozdrawiam Marek Wasiluk

  • Dzień dobry. Chciałbym spytac, czy zabieg moze byc wykonany na skórze naczyniowej i czy trądzik musi byc wyleczony całkowicie?

    • Na skórze naczyniowej można. Trądzik powinien być prawie całkiem wyleczony, ale niekoniecznie w 100%. Pozdrawiam Marek Wasiluk

  • Witam Panie Doktorze
    Jestem obecnie w trakcie leczenia izotretynoiną, niestety już teraz widzę blizny zanikowe, których nigdy wcześniej nie miałem, stąd moje pytania:
    1. Czy blizny zanikowe na twarzy da się usunąć całkowicie, jeżeli blizny są “średniej” głębokości?
    2. Od czego zależy koszt zabiegu? Mówię tu o RF Mikroigłowej, którą tak pan zachwala? Ile mógłbym zapłacić za zabieh na jednym policzku i usunięciu pojedyńczych wgłębień na policzku drugim i na brodzie? Powiedzmy na jednym policzku jest tych blizn 15, a na brodzie i policzku drugim w sumie 10?
    3. Liczę cały czas na to, że te blizny poprawią się po kuracji, czy jest w ogóle taka szansa? Czy jeśli jest już dołek to nie ma szans na jego wypełnienie?

    • Blizny świeże troszkę się zapewne poprawią, ale bez zabiegów nie znikną. Realna jest poprawa/spłycenie o ok 80%, 100% jest trudne, ale możliwe, tylko często wymaga 2x więcej zabiegów niż było potrzebnych do poprawy o 80%, jest więc nieopłacalne i mało kto się decyduje. Koszt zabiegu to 800-1000 zł.

  • Panie Doktorze,

    Czy w okresie karmienia piersią można poddać się RF mikroigłowej -blizny po trądziku- bez ryzyka przebarwień?

    • Można wykonywać zabieg.

  • Panie Doktorze
    Czy RF Mikroigłowa gwarantuje ostateczny sukces po odpowiedniej ilości zabiegów na blizny potrądzikowe typu boxcar? Czy te 3-5 zabiegów u większości wystarczają i efekt jest bardzo dobry czy też to jest tylko takie czcze gadanie i po tylu zabiegach efekt jest znikomy?

  • Witam Panie doktorze. Moj prawie 5letni synek ma 4 widoczne blizny na bokach twarzy po ciezko przebytej ospie (2 lata temu). Czy RF mikroiglowa jest bolesna i czy mozna ja wykonac u dzieci? Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz.

  • Witam,
    Panie Doktorze, jestem już ponad miesiąc od zakończenia leczenia izotetynoiną, mam sporo czerwonych plamek (zwłaszcza na jednym policzku) oraz kilka (moim zdaniem)niezbyt dużych blizn. Ile czasu powinnam odczekać zanim przyjdę na konsultację i zabieg?

    Chciała bym też wiedzieć ile miej więcej zabiegów przeznacza się na usuwanie blizn RF mikroigłową i co jaki czas można je wykonywać?
    Czy po pierwszym zabiegu widać już jakieś efekty?
    Pozdrawiam

    • Oficjalnie pół roku, w praktyce 3-4 miesiące jest wystarczające. Potrzeba minimum 3 zabiegi, zazwyczaj około 5-6, po pierwszym za dużo nie widać. Pozdrawiam, Marek Wasiluk

  • Dzień dobry,
    Czy na drobne blizny zanikowe na nosie (syna podrapał kot dwa tyg.temu – pozostały trzy ryski centymetrowe o głębokości ok. 0,5 mm w górnej części nosa) warto stosować np. Veraderm? Czy raczej tego typu środki stosuje się na blizny wypukłe? Jak pomóc tak świeżym bliznom?

    • Raczej nie ma sensu, jak blizna nie jest wypukła.

  • Witam,
    Napisał Pan, iż RF mikroigłowa wymaga mniejszej ilości zabiegów aniżeli laser, natomiast w innym, jednym z Pańskich artykułów, napisał Pan iż minimalna wymagana ilość zabiegów wynosi 5. Stąd moje pytanie, czy chodzi o to, że po 5 zabiegach efekt będzie prawie 100% czy jakikolwiek? Proszę o rozwinięcie i z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

    • Wszystko zależy od rodzaju blizn, niestety każde blizny są inne i u każdego regeneracja przebiega inaczej. Naprawdę to nie jest czarno-białe

  • Witam
    Pnie doktorze mam pytanie, czy zabieg Rf mikroigłowej można stosować na blizny zanikowe przy bielactwie?

    • Można, ale trzeba troszkę ostrożniej.

  • Witam , Panie doktorze , mam pytanie , dlaczego w Polsce ciezko doszukac sie w klinikach zabiegu podcinania blizn (z ang SUBCISION) , w stanach wielu lekarzy stosuje ta wlasnie metode do zanikowych blizn potradzikowych. ten zabieg jest czesto laczony np z laserem ablacyjnym co2 gdzie przynosi bardzo dobre rezultaty , badz ich wypelnienie jakims wypelniaczem.Tego w Polsce praktycznie nie ma , pytanie dlaczego ? I czy jezeli lecze sie w klinice laserem co2 ablacyjnym , to czy lasery co2 rowniez dziela sie na te slabsze i lepsze i czy roznica pomiedzy najlepszym a najslabszym laserem co2 jest ogromna? , czy jezeli dana klinika posiada w swej ofercie laser co2 ablacyjny(przypuscmy ze maja najtanszy mozliwy laser co2) , to czy rezultaty bardzo roznia sie miedzy wykonaniem danego zabiegu najlepszym a najslaszbym laserem co2?wiem , troche sie rozpisalem , ale jak znajdzie Pan czas , to z gory dziekuje za jakakolwiek odpowiedz

    • Podcinanie nie jest popularne, bo lekarze nie mają wiedzy, chociaż z drugiej strony podcina się tylko pewnego rodzaju blizny (w sumie nie za dużo typów). Co do jakości laserów to między słabym a dobrym jest kolosalna różnica i w bezpieczeństwie i w skuteczności.

  • Czy wykonuje pan zabieg na blizny zanikowe metoda subcision? Jesli tak to jaka jest cena takiego zabiegu w przypadku blizn na policzkach.

    • Wykonuję, chociaż to jest tylko dodatkowa technika stosowana przy pewnych bliznach i zazwyczaj musi być połączona z innymi metodami. Dlatego trudno mi podać cenę.

  • Czy poddając się zabiegom rf mikroiglowej na twarzy można się opalac? Zarówno naturalnie jak i na solarium? Z góry dziękuję

  • Panie doktorze. Ile kosztował by zabieg redukcji blizn znikowych na całe plecy. Chodzi mi o taką ilością zaiegow aby dały zadowalający efekt. Prosze o pomoc.

    • Musiałbym obejrzeć, wiele zależy od rodzaju blizn. Proszę podesłać zdjęcia na emaila: blog@marekwasiluk.pl

  • Blizny są już stare . Mają ponad 17 lat.

  • Dzien dobry, moja 2.5 letnia corka wlasnie przeszla ospe I ma 3 duze dziury na twarzy: policzek, nos i broda. Dodatkowo ma kilka malych dziurek. Sa one jeszcze czerwone i wklesle. Czy mozna u pana to jakos leczyc juz teraz czy corka jest za mala? Czy trzeba poczekac az blizny beda biale? Jakie metody pan proponuje? dziekuje

    • Teoretyczne można, ale nie są to przyjemne zabiegi, i wydaje mi się, że lepiej poczekać, aż córka będzie trochę starsza.

  • Dzień dobry,
    Panie Doktorze, czy możliwe jest, ze po mikrodermabrazji + później nałożono mi kwas migdałowy stężenie 30% plus laktobionowy gdzieś na 3 min. kilka godzin później byłam popuchnieta i porozrzucane miałam
    zadrapamia po całej twarzy, byłam u dermatologa później, który stwierdził tradzik rozowaty. Czy możliwe jest, ze na policzku gdzie nie miałam strupa po tym zabiegu została mi blizna wglebinowa, w postaci ryski jak po zadrapaniu?
    Ile twarz regeneruje się po takim zabiegu?

  • Witam,
    Kosmetolog zrobiła mi zabieg mikrodermabrazjo+ kwas migdałowy( stężenie 30%) z laktobionowym, na 3 min.godzine po zabiegu byłam cała popuchnieta i miałam porozrzucane po całej twarzy zadrapania. Bylam u dermqtologa, stwierdził tradzik rozowaty. Czy możliwe jest, ze w miejscu,na policzku, w którym nie miałam strupa po zabiegu została mi blizna wglebinowa jak po zadrapaniu? Czym najlepiej taka blizne smarować, jak często?

  • Dzień Dobry. Mam duźy problem z blizna na czole. Blzna powstala na skutek zakazenia baketryjengo jakiego nabawiłam się u okulisty wraz z jęczmieniem. Musialam stosowac antybiotyki, które pomogły mi wyzdrowieć. Niestety minąl miesiac czasu a na moim czole pozostała duźa czerwona blizna o powierzchni ok 1 cm2 , nieregularnych brzegach i głębokosści ok 0,5 cm. Bardzo się ona odznacza. Ćhciałam się dowiedzieć czy istnieje moźliwość całkowiego usunięcia jej? Z tego co czytałam to lasery sprawiają jedynie, ze blizna jest mniej widoczna, ale nie likwidują jej. Czy istnieje moźliwość calkowitego zredukowania jeji posiadania gładkiego czoła czy to za pomocą chrurgi, laserow czy teź dzięki metdzie podcinania? Jaka wedlug Pana byłaby najskuteczniejsza metod pozbycia się jej?

  • Witam serdecznie,Panie Doktorze mam Świeże blizny po ostrym trądziku ok 3,4miesiace.Mam 29 lat,zrobiłam przerwę w przyjmowaniu hormonów na cerę(Syndi 35), niestety przez ta decyzję miałam pogorszenie stanu cery na wskutek czego zostały dosyć spore blizny potrądzikowe.Nigdy wcześniej mi się one nie pojawiały,nawet gdy “napady”trądziku były równie ostre (podejrzewam że to kwestia wieku i mniejszej możliwość odbudowy skóry).Przez kilkanaście lat walczę z nawracająca depresja, przyjmuje na stałe leki(jestem nademocjonalna, nadwrażliwa)i stan mój się niestety dosyć pogorszyl.Wczoraj byłam na drugim zabiegu revive RF mikroiglowa,miesiąc wcześniej robiłam pierwszy zabieg i zastanawiam się po jakim czasie mogę wykonać zabieg laserowy żeby jak najszybciej zadziałać żeby pozbyć się/zmniejszyć blizny?czy warto abym w międzyczasie zrobiła jakieś zabiegi np peelingi żeby zwiększyć mozliwosci uzyskania lepszego efektu? pozdrawiam cieplutko i czekam na odpowiedź

  • Witam Pana Doktorze. Mój obecnie 7 letni syn w listopadzie 2016 roku miał usuwane znamiona. Były to dwa pieprzem na ręce i znamię z wlosami wielkości około 5 zł nad kolanem. Z tego nad kolanem strupki spadły po około miesiącu. Smarowalam to maścią cepan. Ale zaczęło się to rozszerzać. Zrobiło się czerwone większe niż to usunięte znamię i nieco grubsza. Zaczęła się walka z bliznowiecem od około lutego 2017 . Plastry Contractubex. ,sutricon. W czerwcu 2017 chodziliśmy na laser do przychodni i do kupowałam naświetlanie lampa bioptron. Może lekko opadły ale nie zbladlo. Zapadła decyzja ze będzie wszczykniety steryd w tą bliznę nad kolanem i jedna na ręce, bo druga z ręki nie wymaga. Podanie sterydu odbyło się we wrześniu 2017 prawie rok po zabiegu usunięcia znamion. W sumie dwa miesiące po podaniu sterydu blizny opadły. ,a ta na ręce nawet zbladlo. Ta większą z nogi dalej była czerwona ale nie była gruba za to miękka. Problem zaczął się w połowie grudnia. Zauważyłam że blizna nad kolanem i jej okolice się zapadaja. Robi się dołek tak ze widać ścięgna przez skórę i czuć nierówność mięśni. Jakby wszystko tkanka tłuszczową znikła z tego miejsca. Co mam robić?boję się tym bardziej gdyż ciut wyżej tego miejsca z blizna u syna odkryto torbiel samotną kości udowej dość sporych rozmiarów. Jesteśmy w trakcie diagnozowania po tomografia i czekamy na konsultacje. Bardzo proszę Pana o jakąś poradę. Malgorzata

  • Witam ponownie jestem po kontroli u chirurg z synem. Powiedziała ze to normalne że jest wglebienie bo trochę tej skóry było wycięte. Trzeba lat by się to wypełniło. Mamy smarować raz dziennie cienko cepanem by obkurczyc naczynia bo jest to czerwone a widocznymi i odczuwalnymi pod cienką skórą mięśniami i sciegnami się nie przejmować. Oby miała rację bo wystarczy nam zmartwienie z torbiel a lub chrzestniakiem kostny. Pozdrawiam

  • Panie Doktorze, mam pytanie. Po jakim czasie od zabiegu laserem CO2 na blizny potrądzikowe można poddać się radiofrekwencji mikroigłowej? Jestem po 1 zabiegu laserem, ale teraz ze względu na to, że jest coraz więcej słońca wolałabym się poddać RF, ale czy można łączyć obie te metody?

  • Panie Doktorze
    A blizny zanikowe u dzieci, czy takie można usunąć czy lepiej czekać.
    Stosowałam u dziecka Cepan, jednak nie daje to efektów a może i jest gorzej.
    Blizna świeza wmiarę, 3 mc.

  • Panie doktorze czy mozna prosic aby zaktualizowal Pan zalecenia?

    • W niedługim czasie to zrobię.

  • Czy jest możliwość usunięcia blizny zanikowej na piersi po przetoce przy brodawce (powikłaniu po ropniu piersi)? Jaki zabieg mógłby pomóc?

  • Ponawiam pytanie pani Magdy !

    MAGDA pisze:

    Apr 20, 2018

    Reply
    Panie Doktorze, mam pytanie. Po jakim czasie od zabiegu laserem CO2 na blizny potrądzikowe można poddać się radiofrekwencji mikroigłowej? Jestem po 1 zabiegu laserem, ale teraz ze względu na to, że jest coraz więcej słońca wolałabym się poddać RF, ale czy można łączyć obie te metody?

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.